Povezivanje proizvođača tradicionalnih i proizvoda sa geografskim poreklom

Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije “Original” i Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu “Agrikultura” organizuju 4. i 5. marta u Pirotu radionicu pod nazivom “Povezivanje: ljudi, mesta i proizvodi”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 12.jpg

Stevica Marković, predsednik nacionalnog udruženja proizvođača proizvoda sa geografskim poreklom, u izjavi za FAR navodi da je cilj radionice da poveže sve ključne subjekte, a naročito proizvođače autentičnih, kvalitetnih proizvoda. “Pirot je odabran kao mesto održavanja ovog skupa zato što je reč o području sa nekoliko poznatih robnih marki, od kojih su neke poput pirotskog kačkavalja i pirotskog ćilima stekle zaštitu porekla. Namera nam je da ovim skupom pomognemo proizvođačima da formulišu zajedničke prioritete i pretoče ih u projektne predloge, zato je drugi dan radionice rezervisan za vođeno osmišljavanje idejnih projekata koji imaju za cilj da ožive i sprovedu u delo originalne i sveže ideje koje mogu da unaprede plasman tradicionalnih i proizvoda sa geografskim poreklom”, dodaje Stevica Marković iz Brestovca, proizvođač leskovačkog ajvara, takođe proizvoda koji ima zaštićeno geografsko poreklo.

Kao predavači su najavljeni Dragana Tar i Aleksandra Marković iz organizacije “Agrikultura”, Momčilo Đurđić iz klastera “Zvezde juga”, Andrea Stepić iz Regionalne razvojne agencije Bačke, Nikola Božić iz “Đurine hiže”, Miroljub Janković iz udruženja “Futoški kupus”, i Marija Radenković koja će održati predavanje iz oblasti brendiranja i marketinga proizvoda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 13.jpg

Radionica će se održati u hotelu “Ana lux”, u Pirotu, u trajanju od 10:00 do 18:00 časova, 4. i 5. marta. Ovaj skup je finansiran sredstvima Ruske Federacije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na području Pirotskog okruga, osim pirotskog kačkavalja i pirotskog ćilima, status proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom ima i staroplaninski kačkavalj.

Sergej Ivanov

Foto: Stevica Marković / Sergej Ivanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар