Predstavljen zbornik „Bugarska i Srbija očima srpskih studenata“

Na Katedri za srpski jezik i jugoslovenske jezike Filološkog fakulteta u Beogradu predstavljena je knjiga „Bugarska i Srbija očima srpskih studenata“. U njoj su publikovani radovi prošlogodišnjeg studenstkog konkursa „Tako slične, tako različite, tako bliske – Bugarska i Srbija“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-1024x680.jpg

O knjizi i saradnji Bugarske i Srbije, Univeziteta u Beogradu i Univerziteta „Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji, Filološkog fakulteta i Amabasade Bugarske u Beogradu, govorila je dekan beogradskog Filološkog fakulteta profesorka Ljiljana Marković. Ona je iznela podatak da su bugarski jezik i književnost u nastavnom programu tog fakulteta još od 1962. godine, što ga čini jedinim od pionira bugaristike u Evropi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1024x680.jpg

Obratio se i bugarski amabasador u Beogradu Radko Vlajkov, koji nije želeo da sakrije zadovoljstvo što je među decom (studentima). jer je i sam deo života proveo kao predavač i upravo studentima uputio poruku da istraju na putu ka Ujedinjenoj Evropi i da se ne boje da će se time umanjiti srpski kulturni identitet, jer ih tamo već čeka ćirilica, koju je bugarska unela kao zvanično pismo EU i istakao da će naravno biti mesta i za vrednostii koje će Srbija utkati u kulturni i vrednosni sistem Evrope.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1024x905.jpgThis image has an empty alt attribute; its file name is 5-1024x922.jpgThis image has an empty alt attribute; its file name is 6-712x1024.jpg

O saradnji sa Ambasadom Bugarske govorile su i profesorke Julijana Vučo i Rajna Dragičević i asistentkinja dr Ivana Davitkov, koja se zajedno sa gospodinom Julijanom Kipikovim iz bugarske ambasade posebno založila u operativnom delu programa „Tako slične, tako različite, tako bliske – Bugarska i Srbija“ i publikovanju ove knjige.

This image has an empty alt attribute; its file name is 7-1024x680.jpgThis image has an empty alt attribute; its file name is 8-1024x748.jpgThis image has an empty alt attribute; its file name is 9-1024x706.jpg

Potom su studenti bugarskog jezika predstavili običaj nošenja martenica kod Bugara, a tročlana pevačka grupa, sastavljana od studentkinja Univerziteta u Beogradu, akapela je otpevala jednu bugarsku tradicionalnu pesmu.

Slobodan Aleksić, Beograd
Foto: Petar Aleksić

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Latest comments
  • Здравейте!
    Казвам се Елена Руменова Ефремова.
    Баща ни Румен Кирилов Ефремов (Радмило милованово Ефремович) е югославянин, блондин със сини очи.
    Посещавам югославянския хипнотерапевт Г-жа Лукич и един Г-н Психиатър-немец Стоянов заради случая на дядо Милован, татко ни Румен, моя случай с ТБЦ “Ваксината” и картоните, ДСП-тата, ключари те и асеновградските цигани. Датите СА-до 19.04,24.04 и 29.04

  • 571027,088200829

  • Здравейте!
    От една седмица пак ме следи един Асеновградски темерут и боклук. Прави се на скитник. Возят го със скъп джип 74!да го няма пред очите ми, да не ползва телефони на югославяни, сърби и немци, че електрошокът е в Мен! Прави се на кошмар, при чака баща ни Румен-югославянин, блондин със сини ОЧИ!

Оставете коментар