Formiran odbor za obnovu crkve u Kamenici

U Dimitrovgradu je nedavno formiran odbor za obnovu crkve Uspenije Presvete Bogorodice u staroplaninskom selu Kamenica, a Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu je upućen dopis za stavljanje ovog prostora pod status zaštite.

This image has an empty alt attribute; its file name is 342-1024x768.jpg

Crkvište se nalazi u neposrednoj blizini Kameničke reke i stene Zuber, između Kamenice i Senokosa, na mestu gde se ranije nalazilo selo Kamenica.

Crkva je nažalost, nakon Drugog svetskog rata ostala bez krova i od tada je izložena propadanju. Veruje se da je crep sa crkve uzet od strane meštana kako bi se u centru Kamenice napravila nastrešnica za autobus. Pod crkve je uništen od strane onih koji su tragali za zakopanim blagom, a od fresaka kojim je bila oslikana cela unutrašnjost hrama, ostali su samo fragmenti u apsidi.

Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša izvršio je u oktobru prošle godine tehničko snimanje i ocenu stanja crkve. Stručnjaci iz Zavoda su tada izneli procenu da je crkva izgrađena ranije nego što se pretpostavljalo, u literaturi se uglavnom pominje kraj XIX veka kao period kada je crkva izgrađena. Međutim, procenjuje se da je donji sloj fresaka u apsidi, verovatno izrađen između 1620, i 1640. godine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 343-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 344-1024x768.jpg

Iako u Kamenici danas trajno živi svega desetak žitelja, meštani sela i njihovi potomci i prijatelji su 20. oktobra 2018. godine očistili teren oko crkve i klasifikovali kamene elemente koji su vremenom otpali sa zidina crkve.

Dejan Gerov, član petočlanog Crkvenog odbora, izjavio je da je Eparhija niška dala blagoslov za obnovu crkve, kao i da je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu dostavio crkvenom odboru ponudu o izradi projektno – tehničke dokumentacije za rekonstrukciju crkve, te da se uskoro očekuje i pokretanje akcije prikupljanja sredstava za njenu obnovu.

U rajonu Visoka na području opštine Dimitrovgrad očuvane su jedino crkva u Senokosu i crkva u Boljevdolu, a manastir Svetih arhangela pored sela Izatovci, načet zemljotresom iz 1929. godine, sravnjen je do temelja od strane komunističkih vlasti.

Sergej Ivanov

foto: Sergej Ivanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар