a
 

Susret Rasima Ljajića i Marijane Nikolove u Nišu: Unapređenje političkih i privrednih odnosa Srbije i Bugarske

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u Nišu sa potpredsednicom Vlade Bugarske za ekonomska i demografska pitanja Marijanom Nikolovom, sa kojom je razgovarao o unapređenju ukupnih političkih i privrednih odnosa dve zemlje.

Tokom sastanka potpredsednici vlada Ljajić i Nikolova dogovorili su potpisivanje međudržavnog sporazuma o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, u cilju povećanja izvoza roba iz Srbije i Bugarske.

Ljajić i Nikolova su takođe izrazili zadovoljstvo činjenicom da je privredna saradnja dve zemlje sve bolja, budući da je robna razmena u prošloj godini premašila milijardu evra i da ima tendenciju daljeg rasta.

Kako bi robna razmena bila dalje unapređivana, dogovoreno je i održavanje biznis foruma privrednika dve zemlje u toku ove godine.

Ljajić je istakao da veliki prostor za saradnju postoji u oblasti turizma, s obzirom na to da su Srbija i Bugarska susedne zemlje. U prilog tome govori i podatak da su bugarski turisti u prošloj godini bili na drugom mestu kada su u pitanju dolasci stranih gostiju u Srbiju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 631.jpg

Sa potpredsednicom Vlade Republike Bugarske Marijanom Nikolovom razgovarao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović na temu stvaranja uslova za unapređenje privredne saradnje, ali i mogućnostima za uspostavljanje bližih veza i u nauci, obrazovanju i kulturi. Kao primeri te saradnje istaknute su Niška pivara i kompanija Trejs koje su u vlasništvu bugarskih kompanija i već godinama uspešno rade, ali i brojne niške firme koje imaju razvijene poslove u susednoj državi.

Gradonačelnik Bulatović je potpredsednicu Vlade Bugarske upoznao sa infrastrukturnim projektima koji se realizuju na ovom području, istakavši završetak autoputa i elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, što je od važnosti za obe države, a posebno i velike projekte u Nišu, poput Naučno-tehnološkog parka i Fabrike za preradu otpadnih voda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 632-1024x683.jpg

”Ponosan sam što je u Nišu iz godine u godinu sve više gostiju i turista iz susedne Bugarske i želeo bih da tu uspešnu saradnju u turizmu proširimo i na sve druge oblasti, pre svega kroz saradnju malih i srednjih preduzeća koja su nam u ovom trenutku najvažnija”, rekao je Bulatović.

Marijana Nikolova je istakla spremnost da se možda upravo u Nišu organizuje srpsko-bugarski Biznis forum koji bi okupio privrednike i ekonomiste iz dve zemlje i predstavljao mogućnost za nove poslove i dolazak novih investitora.

This image has an empty alt attribute; its file name is 633-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 634-1024x683.jpg

Sastanku je prisustvaovao i ambasador Republike Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov i generalni konzul u Nišu Edvin Sugarev, direktor Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Miličević, kao i jedan broj privrednika sa ovog područja, koji imaju dugogodišnju poslovnu saradnju sa bugarskim kompanijama.

This image has an empty alt attribute; its file name is 635-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 636-1024x768.jpg

Tokom boravka u Nišu u prostorijama bugarskog konzulata potpresednica Vlade Bugarske susrela se sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine sa kojima je razgovarala o aktuelnim pitanjima vezanim za ostvarivanje manjinskih prava u Srbiji.

P. Videnov (izvor: Skupština grada Niša / Tanjug)

Foto: Ambasada Bugarske

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар