Lokatori – iskorak u borbi protiv sive ekonomije

Završen je proces uvođenja novog sistema za praćenje tovara robe putem elektronskih lokatora, koji se sada primenjuje na celom carinskom području Republike Srbije.

Novo carinsko obeležje postavlja se na svaki kamion kojim se prevozi roba u uvozu, izvozu ili tranzitu, čime se osigurava nepovredivost sadržaja pošiljke i njena bezbednost, a svaka mogućnost za krijumčarenje svodi se na minimum. Ovo predstavlja važan korak u unapređenju i jačanju kapaciteta Uprave carina, kao jedne od značajnih karika u lancu institucija koje se bave suzbijanjem sive ekonomije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 768-1024x683.jpg

„Apsolutna sigurnost robe koja se prevozi nam je na prvom mestu. Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora“, istakla je Sonja Lazarević pomoćnik direktora Uprave carina i dodala da će ”lokatori najviše doći do izražaja u borbi protiv sive ekonomije – čiji ozbiljan pad možemo očekivati već nakon godinu dana korišćenja novog načina kontrole.”

Bez obzira na interes države i privrednih subjekata da ovaj sistem zaživi, početak njegove primene nije prošao bez izazova i neosnovanog otpora. Od 21. januara 2019. godine, kada je počela fazna primena elektronskih lokatora – namerno je oštećeno čak 100 uređaja.

„Pojedini negoduju jer generalno imaju otpor prema promenama, a ima i onih koji im se priključuju u negativnim komentarima iako nemaju nikakve veze sa postavljanjem lokatora, dok trećima smetaju, jer ih sprečavaju u zloupotrebama na koje su navikli”, naglasila je Lazarevićeva i dodala da je potpuno neutemeljena tvrdnja da se na granicama duže čeka zbog postavljanja lokatora.

This image has an empty alt attribute; its file name is 769-1024x683.jpg

‘Zadržavanja na našoj granici je bilo i pre nego što su lokatori uvedeni i ona direktno zavise od dinamike rada pograničnih organa naših suseda. Prošlog vikenda je, na primer, bila na snazi zabrana tranzita kroz Mađarsku, što je za vozače kamiona značilo dva dodatna dana čekanja za prelazak granice. Takve odluke stranih administracija direktno se reflektuju na stvaranje gužve, a povezivanje takvog stanja sa lokatorima je zlonamerna zamena teza”, zaključila je Sonja Lazarević.

Pomoćnik direktora Rade Knežević je objasnio da lokatori omogućavaju da carinici u svakom trenutku na mobilnim telefonima mogu da očitaju ceo set najbitnijih informacija o nekom tovaru, kao i da unapred budu obavešteni o tome da li je neko neovlašćeno dirao tovar – iako na prvi pogled tako ne izgleda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 770-1024x683.jpg

”Činjenica da je do sada oko 100 uređaja namerno oštećeno govori nam da smo pogodili metu u centar. Cilj nam je da se suprotstavimo onima koji su legalne tovare koristili kao paravan za razne zloupotrebe – i tome je sada došao kraj. Svako namerno oštećenje lokatora biće sankcionisano pokretanjem prekršajnog postupka, a odgovorni će nadoknaditi štetu”, podvukao je Knežević.

Uvođenjem ovog sistema postarali smo se da svi tovari koji kroz našu zemlju prolaze budu maksimalno zaštićeni, pa apelujemo na prevoznike i špeditere da pokažu razumevanje za uvođenje sistema koji nam je zajednička obaveza, o čemu je Uredbu donela Vlada u nastojanju da zauzda sivu ekonomiju koja nas sve zajedno ugrožava.

Izvor i foto: Uprava Carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар