Vlasnici traktora i poljoprivrednih mašina mogu da odahnu, neće morati da se izlažu dodatnim troškovima kako bi preregistrovali svoje mašine.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, najavio je da će Vladi predložiti nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojom će biti izbačene odredbe o preregistraciji traktora i poljoprivrednih mašina. „Tačnije, predložićemo da se izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predvidi da stare tablice i potvrde važe i dalje uz posedovanje odgovarajuće potvrde o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila zakonska obaveza”, naveo je Stefanović u izjavi za medije. Prema njegovim rečima, vlasnici poljoprivrednih mašina će morati da poseduju potvrdu o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila obaveza.

Zakon, usvojen pre 10 godina, a menjan i dopunjavan nekoliko puta, članom 351. predviđao je da potvrde o registraciji vozila na motorni pogon izdate za radnu mašinu, motokultivator, bicikl sa motorom i potvrda o registraciji traktora namenjenog za obavljanje poljoprivrednih radova i priključnih vozila, prestaju da važe nakon 3.aprila 2019. godine, odnosno godinu dana od stupanja na snagu poslednjih izmena ovog zakona u 2018. godini.

Poljoprivredna mehanizacija na području opštine Dimitrovgrad je zastarela, a proces obnove zastarele mehanizacije i nabavke nove odvija se izuzetno sporo zbog siromašnih finansijksih mogućnosti lokalnih poljoprivrednih gazdinstava. Prema podacima popisa iz 2012. godine, na teritoriji opštine gazdinstva poseduju 454 dvoosovinskih traktora.

Sergej Ivanov

foto: Sergej Ivanov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар