Bugari predlažu “Balkanski” umesto “Turskog toka“

Druga cev “Turskog toka” sa ruskim gasom treba da poveže nacionalne gasne sisteme Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovačke. Zemlje na trasi najavljuju skoru gradnju. Iz Bugarske stiže i predlog da taj gasni pravac postane “Balkanski tok”, koji bi dopremao gas i iz drugih izvora, prenosi RTS.

U Bugarskoj uveravaju da projekat trase kroz njihovu zemlju, od turske do srpske granice, ide po planu. Do kraja aprila izabraće i izvođača radova – ponude su dobili od dva inostrana konzorcijuma.

“Oba slučaja koja imamo, Vladinim ugovorom predviđaju da će prirodni gas iz Bugarske u Srbiju krenuti od januara 2020. godine”, napominje izvršni direktor “Bulgartransgasa” Vladimir Malinov.

I u preduzeću “Gastrans” koje je nosilac posla magistralnog gasovoda kroz našu zemlju tvrde da projekt napreduje. U toku je priprema terena za postavljanje cevi prve deonice.

“Ukoliko Bugari budu izgradili svoj deo gasovoda, mi smo u stanju da do kraja godine izgradimo potrebnu trasu za sve naše potrošače koji koriste gas i koji se trenutno snabdevaju preko Ukrajine. Iz prostog razloga što trasa postoji, što projekti postoje, što dokumentacija o imovinskopravnim odnosima postoji – prema tome taj posao je samo fizički, da se postave cevi”, objašnjava Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Rumunija planira da sa nalazištem gasa u Crnom moru postane novi snabdevač, pa i konkurent ruskom gasu. A da li će se gasovod zvati “Turski” ili “Balkanski tok”, stručnjacima je manje važno, bitno je da stignu nove količine gasa.

Bivši diplomata Srećko Đukić smatra da Srbija nema alternativu ruskom gasu.

“Čak ni Evropa nema alternative ruskom gasu, u Evropi pada proizvodnja. I sadašnje računice pokazuju da postojeći gasovodi, koji idu iz Rusije u Evropu, ne mogu da zadovolje evropske potrebe”, ističe Đukić.

Predviđeno je da “Turskim tokom” u Bugarsku uđe 15,8 milijardi kubnih metra ruskog gasa. U Srbiju 11 milijardi, Mađarsku devet milijardi, a u Slovačku 4,3 milijarde kubika gasa.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар