Crkva u Kamenici dobila status dobra koje uživa prethodnu zaštitu

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš evidentirao je crkvu Presvete Bogorodice u staroplaninskom selu Kamenica kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu. U obaveštenju koje je dostavljeno Parohiji Srpske pravoslavne crkve i opštinskoj upravi u Dimitrovgradu, navedeno je da dobra koja uživaju prethodnu zaštitu ne smeju da se oštećuju, uništavaju, niti da se bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture na njima izvode bilo kakvi radovi.

Ova crkva se nalazi na mestu gde se do XIX veka nalazilo selo Kamenica, a nakon II svetskog rata sa njenog krova je uklonjen crep i od tada je izložena zubu vremena. Crkva od koje su ostale samo zidine i čija je cela unutrašnjost bila freskopisana, ima i dalje očuvan deo fresaka u apsidi. Pod crkve, kao i deo zida u apsidi, oštećen je od strane onih koji su u njoj tražili sakriveno blago.

This image has an empty alt attribute; its file name is 75-1024x683.jpg

Inicijativu za zaštitu crkve u avgustu 2018. godine pokrenuli su zvanično meštani sela Kamenica i nekoliko lokalnih udruženja, kako bi se sprečilo dalje propadanje i skrnavljenje crkve i pokrenuo projekat njene sanacije. Nakon toga, stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša izvršio je u oktobru protekle godine tehničko snimanje i ocenu stanja crkve. Stručnjaci iz Zavoda su tada izneli procenu da je crkva izgrađena ranije nego što se pretpostavljalo, u literaturi se uglavnom pominje kraj XIX veka kao period kada je crkva izgrađena. Međutim, procenjuje se da je donji sloj fresaka u apsidi, verovatno izrađen između 1620. i 1640.godine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 76-1024x683.jpg

Da podsetimo, u Dimitrovgradu je početkom februara formiran odbor za obnovu ove crkve o čemu je portal FAR nedavno pisao.

Na teritoriji opštine Dimitrovgrad zaštićeno je 5 spomenika kulture od kojih je najznačajniji manastir Poganovo, kao i arheološko nalazište „Goinsko kale“.

Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар