Deo Evropskog parlamenta nosi ime Bugarina Atanasa Burova

Bista Atanasa Burova postavljena je u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu a prostor na prvom spratu te zgrade već nosi ime tog bugarskog ekonomiste, finasijskog stručnjaka, diplomate i političara. Bista je postavljena na inicijativu bugarskih evropskih parlamentaraca iz redova ENP.

Finansijski stručnjak, narodni poslanik 10. saziva parlamenta i ministar u četiri vlade u najturbolentnijim godinama za Bugarsku – to je Atanas Burov. Svojim ugledom, kontaktima i diplomatskom veštinom Burov uspeva da Bugarsku izvede iz ponižavaju’ih uslova Nojskog mirovnog ugovora 1919. godine.

On je taj koji pregovara o planu isplate ratne odštete od 680 miliona zlatnih franaka i uspeva dvostruko da smanji glavnicu Ugovara i dva izuzetno važna kredita za stabilizaciju bugarskog leva i privrede. Novcem obezbeđuje zemljište i smeštaj izbeglicama iz Makedonije i Zapadne Trakije koje su od 1913. do 1923 godine potražile spas u Bugarskoj.

Za vreme Drugog svetskog rata Burov, preko svojih veza sa ambasadorima Nemačke u Sofiji Herbertom fon Rihthofenom i Adolfom Bekerleom, pomaže i spasavanju bugarskih Jevreja. Ubeđuje ih da bugarski narod nikada neće prihvatiti diskriminatoski odnos prema svojim jevrejskim sunarodnicima. Posle 1944. godine Narodni sud je osudio Burova na godinu dana zatvora. Po izdržavanju zatvorske kazne ponovo je sudski gonjen, a 1950. godine izrečena mu je kazna od 20 godina zbog optužbe za pripremu puča. Preminuo je 1954. godine u zatvoru u Pazardžiku.

Čak i tako sažeta biografija Atanasa Burova pruža predstavu o njegovom životu posvećenom prosperitetu Bugarske. Međutim, Burov ima i konkretne ideje vezane za ujedinjenje Evrope.

Naime, on u svojim člancima još 1939. godine predviđa stvaranje EU, jer se smatra da će evropski narodi zaboraviti na svoje protivrečnosti i ujediniće se na ekonomskoj bazi. Na to je podsetio član predsedništva Evropskog parlamenta Andrej Kovačev.

Imenovanje jednog dela EP po Burovu predstavlja priznanje i njemu Bugarskoj, rekao je Kovačev.

Atanas Burov je uvek delovao u interesu svoje države i Evrope, bio je filantrop, zaštitnik demokratije i protivnik totalitarizma, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na svečanoj ceremoniji kojom je Atanas Burov postao prvi Bugarin po kome je nazvan deo prostora u zgradi ključne evropske institucije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 96-1024x683.jpg

Tim povodom evroparlametrac Andrej Kovačev je izjavio da Bugarska, zajedno sa svojim susedima i prijateljima iz drugih evropskih nacija, mora da nastavi sa naporima za izgradnju zajedničkog evropskog doma, a Burov je upravo primer za to, jer je ličnost koja se celog života zalagala za evropske vrednosti – slobodu, demokratiju i vladavinu zakona.

Dokaz za to su i reči samog Burova koji je davno rekao da „moramo biti Evropljani ako osećamo da nam je Evropa potrebna, ako pak mislimo da sve možemo sami onda možemo biti samo Azijati i Balkanci”.

Izvor: BNR

Foto: europe.easybranches.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар