Ženskа odborničkа mreža iz Dimitrovgrada posetila Niš i Kruševac

U okviru projekta “Podizanje administrativnih kapaciteta ženske odborničke mreže”, 16. i 17. aprila organizovano je studijsko putovanje za pripadnice lepšeg pola iz Dimitrovgrada koje su uživale u znamenitostima Niša i Kruševca. Takođe, održana su i dva radna sastanka, posvećena aktivnostima i načinu rada ženske odborničke mreže Skupštine grada Niša i Skupštine grada Kruševca.

This image has an empty alt attribute; its file name is 364-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 365-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 366-1024x683.jpg

Prvog dana putovanja Ženska odbornička mreža posetila je Niš. Gošće iz Dimitrovgrada obišle su spomenik na brdu Čegar, koji je podignut u znak sećanja na hrabre ustanike iz Prvog srpskog ustanka i vojvodu Stevana Sinđelića. Nakon toga usledio je obilazak Narodnog muzeja i niške tvrđave, kao i poseta Memorijalnom kompleksu “12. februar”, odnosno logoru u kojem su bili zatočeni rodoljubi tokom Drugog svetskog rata.

This image has an empty alt attribute; its file name is 367-1024x683.jpg

Žensku odborničku mrežu dočekao je i predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković sa saradnicama. Razgovaralo se o jačanju ravnopravnosti žena, uspostavljanju međusobne saradnje, migraciji, nasilju i drugim problemima. Pošto ŽOM grada Niša nije bila u mogućnosti da prisustvuje susretu, Rajković je obećao da će posetiti uskoro Dimitrovgrad, zajedno sa članicama odborničke mreže.

This image has an empty alt attribute; its file name is 368-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 369-1024x683.jpg

Sledećeg dana usledila je poseta Kruševcu i obilazak crkve Lazarice – najstarijeg i najvrednijeg kulturnog dobra u gradu. Posećeni su memorijalni kompleks Slobodište, Arheološki park Lazarev grad i Narodni muzej Kruševca, u čiji sastav ulaze i Kuća Simića, Umetnička galerija i Memorijalni kompleks.

This image has an empty alt attribute; its file name is 370-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 371-1024x683.jpg

Gošće su se susrele i sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i predsednikom Skupštine Živojinom Miloradovićem. Doček je bio u Mozaik sali, koja je ukrašena mozaičkim ansamblom Mladena Srbinovića, akademskog slikara iz Beograda.

Miloradović je govorio o rezultatatima lokalne samouprave u osnaživanju ženskog preduzetništva i rodne ravnopravnosti. Naglasio je da je najveći napredak postignut u oblasti učešća žena na mestima odlučuvanja u gradu, posebno u izvršnim organima s obzirom da je gradonačelnik žena, kao i zamenik gradonačelnika.

“Povećano je prisustvo žena u radnim telima Skupštine grada. Proteklih godina posvetili smo pažnju ženskom preduzetništvu i osnaživanju žena, posebno na seoskom području” – rekao je Miloradović.

Gradonačelnica je naglasila da odbornice rade svoj posao izuzetno dobro, organizuju raznovrsne tribine, sastanke i prezentacije i dodala da će saradnja Dimitrovgrada i Kruševca biti korisna.

Nakon prijema održan je sastanak sa članicama Saveta za rodnu ravnopravnost pri Skupštini grada Kruševca u prostorijama Gradske uprave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 372-1024x683.jpg

U izjavi za medije odbornica Ljiljana Pantelić izjavila je da joj je velika čast da dočeka ŽOM Dimitrovgrada u prestonom gradu cara Lazara i da će ova saradnja biti veoma uspešna.

“Grad Kruševac i Ženska parlamentarna odbornička mreža trudi se bude aktivna i angažovana na svim poljima, tako da često imamo okupljanja i saradnju sa drugim odborničkim mrežama. Očekujemo razmenu i sa Dimitrovgradom, a mislim da na jednom ovakvom kreativnom susretu to možemo i dogovoriti” – rekla je Pantelić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 373-1024x683.jpg

Studijsko putovanje završeno je posetom manastiru Đunis, nedaleko od Kruševca. Ovaj manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice podignut je na mestu na kome se Presveta Bogorodica, prema kazivanju, javila devojčici Milojki Jocić i veruje se da se u tom hramu iscelilo puno bolesnika.

Teodora Petrov

Foto: Teodora Petrov

Написал/ла

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Без коментар

Оставете коментар