U Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu grupa „My people“ održala je 23. aprila koncert. Sala nije bila prepuna, ali je je zato kvalitet muzike i onoga što su prikazali neponovljiv.

„My people“ (Moj narod) radi još od 2011. i među njima je i Predrag Peđa Manov, gitarista poreklom iz Dimitrovgrada. Sviraju svoje stvari, čije je polazište muzika Balkana, a krajnja forma džez ili kako se u poslednje vreme govori etno-džez, čime su na neki način deo talasa World Music.

Međutim zrelost i orignalnost s kojom izvode ono što su zamislili izdavaja ih iz svega i čini ih specifičnim intrperatorima svoje muzike „Mog naroda“, jer razlomljeni ritmovi Bugarske i Makedonije, harmonija autentične Grčke ili sevdaha Turske i Bosne iz njihovih instrumenata ne retko postaje muzika ambijenta i deskripcije, gde se čuje žamor pijace i čaršije, atmosfera prirode ili poj ptica, a emocije i mašta nesvesno počinju da rade uz njih.

This image has an empty alt attribute; its file name is 538-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 539-1024x575.jpg

Članovi grupe su svesni da su krenuli „putem kojim se ređe ide“ i da se ne mogu nadati širokoj popularnosti, ali i isto tako da je ono što rade originalno, njihovo i iskreno i da su i oni koji dolaze na njihove nastupe jednako iskreni, radoznali i spremni na eksperiment kao i „My people“.

Grupu „My people“ ( Moj narod) čine: Goran Milošević – perkusije i vokal, Miloš Jakovljević – kaval, Aleksandar Jovanović Šljuka – akustični klavir i klavijature, Dragan Ivanović – električni bas i kontrabas i Predrag Manov – akustična i električna gitara, buzuki.

This image has an empty alt attribute; its file name is 540-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 541-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 542-1024x575.jpg

Reč je profesionalnim muzičarima visokog kvaliteta među kojima je i Predrag Peđa Manov, koji iako rođen u Beogradu svoj Caribrod i caribrodsko poreklo rado i uvek nosi sa sobom. Uostalom u Caribrodu je počeo da svira gitaru, odatle su mu roditelji, rođaci i mnogi prijatelji, tu je progovorio šopski, kojim se i dalje najrađe služi i tu je naučio da je skromnost velika vrlina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 543-1024x683.jpg

Zato nerado priča o sebi, o svojim počecima i studijama u Beogradu, džez akademiji u Kanadi, nastupima po arenama SAD i Kanade, saradnji sa vrhunskim našim i svetskim muzičarima i 2010. povratku u Beograd, gde o njemu više od njega samog govore njegove kolege muzičari, a pogotovo ga hvale „ resorne“ kolege – gitaristi. Na koncertu Predrag Manov je svirao i buzuki.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Snimatelj: Petar Aleksić

Montaža: Mikica Kostov

Odgovorni urednik: Petar Videnov

Produkcija: Internet Portal FAR

april 2019.

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар