Apel za pomoć novinaru Miroslavu Jovanoviću iz Kragujevca

Novinarska i medijska udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, LP, AOM, AM, FSĆ) pozivaju svoje članove, novinare i druge medijske radnike, kao i građane da se uključe u akciju solidarnosti uplatom novčanih priloga na namenski račun za prikupljanje donacija novinaru Miroslavu Jovanoviću, koji je otvorio Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika”, iz Kragujevca. Na Facebook strani Res publike možete videti koliko je sredstava do sada prikupljeno.

Dokažimo da su solidarnost, podrška i zajedništvo jači od nepravde. Sprečimo da ugledni novinar zbog ogromne sudske kazne ostane bez porodične kuće.

Podaci za uplatu priloga:
Komercijalna banka 205-0000000265720-74
Primalac: UG Res publika, Kragujevac
Svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića

Penzionisanom novinaru Miroslavu Jovanoviću preti oduzimanje kuće ili dve trećine ionako skromne penzije narednih 5 do 7 godina, zbog isplate duga u iznosu od približno 1,5 miliona dinara, njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju. Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Jovanović je obavezan da izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“, u kojem je radio 30 godina, isplati 820.000 dinara, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine. Miroslav Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće “AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik. Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu zatvoreno, pošto je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2014. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan.

Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlože izvršenje naplate. Zbog toga bi uskoro, kada presuda stigne do izvršitelja, mogao da ostane bez porodične kuće ili većeg dela penzije na duži vremenski rok, jer iznos od 1,5 miliona dinara ne može da plati.

Miroslav Jovanović je ceo radni vek proveo u novinarstvu. Bio je dugogodišnji urednik “Svetlosti”, a zatim i “Kragujevačkih novina”, ali je zbog loše finansijske situacije u tom mediju, prošle godine penziju dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Smatraju ga za jednog od najboljih kragujevačkih novinara.

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija medija
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal press
Asocijacija onlajn medija
“Slavko Ćuruvija” fondacija

Foto: (Cenzlovka / PericaGunjić)

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар