Dve nove knjige dimitrovgradske književnice Elizabete Georgiev

Dimitrovgradska književnica i bibliotekarka Elizabeta Georgiev podarila je ljubiteljima pisane reči dve knjige – “Tri lica i ptica” i “Ćošak iza ćoška”. U pitanju je poezija na kojoj je radila poslednjih desetak godina.

“Dok sam radila sa decom u okviru pesničke radionice, pripremajući takmičenje recitatora, uvek mi je bilo teško da pronađem adekvatnu pesmu. Sve je krenulo kao igra, međutim, nastavnici srpskog jezika i književnosti iz Pirotskog okruga bili su prijatno iznenađeni pesmama koje sam pisala i sve veći broj dece je počeo da ih recituje. Jedna devojčica iz Pirota je pobedila na republičkom takmičenju recitatora sa pesmom ‘Priznanje’ i od tada su pesme i počele da žive svoj ‘fejsbuk život’. Počeli su da mi se javljaju ljudi iz cele Srbije da im pošaljem pesme za recitovanje. Tako sam shvatila da je potrebno da postoji i knjiga, jer ako nisu u knjizi one žive virtualan život. Tako sam pripremila rukopis ‘Tri lica i ptica’” – izjavila je Georgieva.

U zbirci „Tri lica i ptica“ nalaze se pesme koje se recituju od 2008. godine, a sama knjiga je izašla pre nedelju dana.

“Upravo zbog toga što postoje tri kategorije u takmičenju recitatora – mlađe, srednje i starije, tako su i pesme podeljene u knjizi. Rukopis sam poslala Branku Stevanoviću, koji je recezent knjige” – dodala je ona.

Druga knjiga “Ćošak iza ćoška” izašla je sredinom marta ove godine u izdanju Narodne biblioteke Pirot.

“Na insistiranje nastavnika i kolega bibliotekara pripremila sam rukopis. Ova knjiga rodila se kad sam poslala deci iz Pirota pesme za recitovanje. Otišla je na mnoga mesta širom Srbije i veoma sam srećna zbog toga” – naglasila je dimitrovgradska pesnikinja.

Autor korica za obe knjige je grafički dizajner Internet portala FAR Milana Videnov.

Teodora Petrov

Foto: Milana Videnov

Написал/ла

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Без коментар

Оставете коментар