Konkurs za manjine Ministarstva državne uprave

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je javni konkurs za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za finansiranje programa i projekata iz oblasti kulture.

Fond za nacionalne manjine aktiviran je 2017. nakon 15 godina zastoja, a sredstva za finansiranje projekata se od tada iz godine u godinu uvećavaju.

Ukupna vrednost sredstava opredeljenih za 2019. iznose 30 miliona dinara, što je za 37 odsto više nego prošle godine.

Sredstva se dodeljuju u jednoj od četiri zakonom utvrđene oblasti: kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina.

Konkretnu oblast za svaku godinu utvrđuje Savet za nacionalne manjine, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ove godine Savet za nacionalne manjine je usvojio predlog da prioritetna oblast za finansiranje programa i projekata iz Fonda u ovoj godini bude kultura.

Konkurs je otovoren do 7. juna, a pravo učešća imaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, organizacije civilnog društva koje imaju sedište na teritoriji, kao i zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta, odnosno akademija strukovnih studija.

Od 2017. godine, kada je ponovo aktiviran, iz Fonda za nacionalne manjine podržano je skoro 100 projekata.

Izvor: mdlus.gov.rs

Foto: Arhiva FAR-a

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар