U dimitrovgradskoj biblioteci promovisana knjiga “Anka” Negoslava Đorđevića

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu promovisana je knjiga “Anka” pirotskog književnika Negoslava Đorđevića. Ovo je treći roman ovog autora, prvi je izašao 2006. godine, a drugi 2010. Od malena se interesovao za pisanje. Krenuo je sa kratkim formama u srednjoj školi – pričama i humoreskama, koje su se objavljivale u školskom listu i neke u “Politikinom zabavniku”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 250-1024x683.jpg

U svojim delima Đorđević piše o životu ljudi na Staroj planini, a u njegovom romanu “Anka”, glavna junakinja zbog niza tragedija koje su je zadesile u mladosti, prinuđena je da se sa svoje dvoje nejake dece preseli u grad. Bez srednje škole i sama, suočava se sa novim izazovima koje pred nju postavlja život.

“Radnja se odvija od polovine pa prema kraju prošlog veka. Anka je žena koja se nije dovoljno snašla u tom vremenu, nije znala adekvatno da odgovori na neke izazove koje joj je život postavio i onda je došlo do velikih lomova u njoj samoj, došlo je do jakih psiholoških bura i donekle tragičnih stvari koje je ona vrlo teško podnela. Roman, sa druge strane, ne završava tako tragično, zato što mora na kraju da ostane nada i u životnom i u simboličnom smislu” – izjavio je za portal FAR autor romana.

This image has an empty alt attribute; its file name is 251-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 252-1024x683.jpg

Na romanu je radio oko dve godine, a samu Anku predstavio je kao jaku i neobičnu ženu u tom vremenu.

“To nije bilo aktivno pisanje, nego sa prekidima. Od same početne ideje, prikupljanja građe, pisanja, kasnije iščitavanja i prepravke. Anka je neobična, ali ne u pojavnom smislu. Sve žene, pa i muškarci, sve se vrti oko tih naših emocija ljubavi, čežnje, patnje i boli. Naš život negde osciluje oko tih emocija. Tako se ona razlikuje time što su njene ‘amplitude’ veoma visoke” – dodao je Đorđević.

Koricu za knjigu radila je Milana Videnov, grafički dizajner Internet Portalа FAR.

Teodora Petrov

Foto: Milana Videnov / Stefan Pavić

Написал/ла

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Без коментар

Оставете коментар