Vojno-policijska parada „Odbrana slobode“ u Nišu – Vučić: Čuvaćemo mir, ali smo spremni da se branimo ako bude trebalo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Nišu da je bezbednosna situacija u zemlji i regionu „izuzetno složena“ i da će Srbija „nastojati da čuva mir i stabilnost“, ali istovremeno biti spremna da se „u svakom trenutku brani“.

– Srbija će se ponašati ozbiljno i odgovorno i čuvati mir i stabilnost, ali će se držati jedne od retkih tačnih rečenica Josipa Broza Tita: „živimo kao da će 100 godina biti mir, a spremamo se da u svakom trenutku branimo svoju zemlju“- rekao je Vučić na konferenciji za novinare, održanoj pred početak vojno-policijske parade „Odbrana slobode“, organizovane povodom Dana pobede nad fašizmom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 263-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 264-1024x683.jpg

Predsednik Srbije, koji po Ustavu „komanduje vojskom“, najavio je za ovu godinu „značajno povećanje plata u vojsci i policiji“. On je ocenio da su „vojne jedinice sve pripremljenije, opremljenije i obučenije“, a da budžet za vojsku i policiju „nikada nije bio veći“, što „omogućava jednoj relativno maloj suverenoj zemlji da vodi nezavisnu politiku“.

Prema njegovim rečima, stanje u vojsci i policiji u pogledu tehničke opremljenosti i uniformi danas je “neuporedivo bolje nego ranije“, a Srbija je uz Mađarsku, Poljsku i Rumuniju “u ovom delu sveta najveći naručilac helikoptera, i to onih ubedljivo najboljih“.

– Naš cilj je da za dve ili tri godine (na paradu, p.a.) izvedemo 10.000 ljudi sa snažim naoružanjem. Ako Rusija može da izvede 13.000, mi možemo 10.000. Ali, nadamo se da sve to nećemo morati da upotrebimo, jer naša opremljenost i obučenost treba da posluži samo za odvraćanje potencijalnog agresora – rekao je Vučić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 265-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 266-1024x683.jpg

On je najavio da će u septembru ili oktobru ove godine u Srbiju doći predstavnici centralne vojne komisije Kine, kako bi se dogovorio nastavak saradnje sa tom zemljom, koja za sada pomaže u razvoju tehnologije za srpske bespilotne letelice „pegaz”.

– Nakon ulaganja u ratno vazduhoplovstvo, Srbija mora da se okrene pešadiji i nabavci vozila. A onda moramo da vidimo šta ćemo oko sajber ratovanja, uvođenja robota i modernizacije, što nam je potrebno za budućnost – rekao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 267-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 268-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 269-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 270-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 271-1024x683.jpg

U današnjem Prikazu sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“ učestvovalo je više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, među kojima i avioni „orao“, „mig- 29“ i „supergaleb G- 4“, kao i helikopteri „Mi 35M“, „Mi- 8“, „gama“ i „gazela“.

Prvi put je mogao da se vidi ruski tenk T-72, koji će Srbija tek dobiti na osnovu vojnotehničkog sporazuma sa Ruskom federacijom.

Na paradi su prvi put učestvovali kadeti, kao i vojni i policijski veterani iz ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije i NATO agresije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je neposredno pre parade najavio da bi predlog zakona o pravima ratnih veterana iz svih ratova, koji priprema Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, „ubrzo“ trebalo da uđe u skupštinsku proceduru, a da će tim zakonom prava te kategorige građana “biti sačuvana, a mnoga i unapređena”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 272-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 273-1024x683.jpg

Po završetku parade predsednik Srbije je dao je ocenu za tu manifestaciju: „vrlo dobar“, uz poruku vojnicima i policajcima da su „njihov rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost – ponos Srbije“.

– Veliko hvala za ovaj veličanstveni dan u kojem smo na impresivan način obeležili Dan pobede nad fašizmom. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena – zaključio je on.

Paradu je pratilo nekoliko desetina hiljada ljudi, koji su u severni deo Niša, na Bulevar Nikola Tesla, na kojem je ona održana, dolazili peške u kolonama, kao i autobusima sa registarskim tablicama gradova sa juga Srbije.

U „pešačkim“ kolonama primećeni su radnici gradskih javnih preduzeća i ustanova, Gradske uprave, Kliničkog centra, Poreske uprave. Prema njihovim rečima, došli su „dobrovoljno“, ali „na preporuku“ svojih rukovodilaca.

Radnik komunalnog preduzeća „Medijana“ je kazao novinarima da je „morao da se upiše u spisak“, a jedan od službenika Gradske uprave dodao da su svi koji su „želeli“ na paradu radili do 10,30 časova, a da posle nje nisu morali da se vraćaju na posao.

Nekoliko zaposlenih u Kliničkom centru Niš (KC) kazalo je da su danas zbog parade odložene već zakazane operacije u toj zdravstvenoj ustanovi, a da su zaposleni „obavešteni“ da bi trebalo u što većem broju da odu na taj događaj.

Direktor KC Zoran Radovanović je negirao da je na osoblje te zdravstvene ustanove vršen pritisak da prisustvuju ovom događaju, ali je potvrdio da se u „nekim operacionim salama“ nisu odvijale operacije.

– Pojedine sale su bile u pripravnosti, odnosno slobodne, i na to na nekoliko sati, zbog toga što je reč o skupu kojem prisustvuje veliki broj građana, kao i zvaničnici i strane diplomate. To je uobičajena praksa u svetu – kazao je on.

Širi centar Niša danas pre podne bio je u saobraćajnom kolapsu, a grad su nadletali su avioni. Saobraćaj je bio potpuno obustavljen u strogom centru grada, što je dovelo do formiranja kolona vozila, pošto je od prošlog ponedeljka i severni deo grada potpuno zatvoren za saobraćaj.

Studenti Tehničkih fakulteta, koji se nalaze u neposrednoj blizini mesta održavanja parade, danas su privremeno evakuisani iz studentskih domova. Prema tvrdnjama nekih od njih, rečeno im je da ne smeju da budu u studentskom domu od 7,30 do 17 časova.

Direktor Studentskog centra Rade Rajković je, pak, kazao da je „samo 50.tak studenta čije sobe gledaju na binu premešteno iz svojih soba na par sati, dok traje manifestacija, i to uz razloga njihove bezbednosti“.

Studenti ova tri tehnička fakulteta i susedne visoke škole, kao i đaci tri tehničke škole od početka sedmice su do svojih učionica mogli da stignu samo peške. I stanovnici tamošnjeg naselja „Stevan Sinđelić“ nisu mogli automobilima do svojih stanova. U ovom delu grada danima su se mogli videti uglavnom samo vozila vojske i policije.

SUSRET SA ANDRIJOM MANDIĆEM

Predsednik Srbije je danas u Nišu razgovarao sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu, saopšteno je na instagram nalogu „budućnostsrbijeav“. U razgovorima je učestvovao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Mandić je primećen na paradi u svečanoj loži u kojoj su sedeli domaći zvaničnici i strane diplomate.

On je, inače, odlukom Višeg suda u Podgorici u četvrtak osuđen na pet godina zatvora zbog „pokušaja terorizma“ na izborni dan u Crnoj Gori, oktobra 2016. godine.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je da se Vučić u Nišu sastao i sa predsednikom Komiteta za međunarodne poslove Saveta Ruske federacije Konstantinom Kosačovom, sa kojim je razgovarao o „daljem razvoju političkih odnosa“, kao i „konkretnim merama za jačanje bilateralne ekonomske saradnje“.

OBELEŽAVANJE DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM PREDVODIO OSUĐENI GENERAL VLADIMIR LAZARAVIĆ

Vojno-policijskoj paradi „Odbrana slobode“, organizovanoj povodom Dana pobede nad fašizmom, a održanoj danas, jedan dan posle tog evropskog praznika, prethodilo je obeležavanje Dana pobede i na „ispravan datum“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 274-1024x683.jpg

Grad Niš ga je zvanično obeležio maršem „Besmrtnog puka“, koji je prevodio penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 14 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela u toku rata na Kosovu i Metohiji 1999.

This image has an empty alt attribute; its file name is 275-1024x683.jpg

U maršu su učestvovali gradski rukovodioci na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem.

– Marš „Besmrtnog puka“ je simbol svih naših narodnih i odbrambenih formacija kroz vekove, sve do onih u vreme odbrane naše zemlje od zločinačke agresije NATO pakta. On je simbol slobodarstva i patriotizma našeg čoveka, koje on nosi u svom genetskom kodu. Poruka ovog marša je da ne zaboravimo mrtve heroje koji su učestvovali u odbrani naše zemlje. Još je patrijarh Pavle govorio da će sve proći, a da duša, obraz i dobra dela ostaju – rekao je general Lazarević, koji je bio jedini govornik na centralnom Trgu kralja Milana, gde su na Spomeniku oslobodiocima Niša položeni venci.

General Lazarević je kao komandir, komandant i načelnik različitih formacija službovao u Nišu, Prizrenu, Prištini, Beogradu i Leskovcu.

Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević ga je četiri puta vanredno unapredio, a u aprilu 1999. godine odlikovan je Ordenom ratne zastave.

Ukazom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, 1. aprila 2002. godine postavljen je na položaj načelnika Sektora za kopnenu vojsku. Sa te dužnosti smenjen je 7. avgusta 2003. godine.

Njegova radna biografija bila je „bez mrlje“ do rata na Kosovu, zbog kojeg je protiv njega podignuta optužnica Haškog tribunala.

Prema navodima u presudi, on je svojim delovanjem u komandovanju snagama VJ koje su mu bile podređene, obezbedio praktičnu pomoć, podstrek i moralnu podršku pripadnicima vojske za koje je znao da nameravaju da počine deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva.

Presuda je obuhvatala i povezanost sa masovnim ubistvima albanskih civila u Suvoj Reci, Velikoj Kruši, Izbici, Meji, Ćuškoj, Vučitrnu, Drenici i Gornjem Obrinju.

Lazarević se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 3. februra 2005. godine. Osuđen je 2009. godine na 15 godina zatvora, a kazna mu je 2014. godine smanjena na 14 godina. Na slobodu je pušten 3. decembra 2015, posle odsluženja dve trećine kazne.

Vratio se u Srbiju Vladinim avionom, u pratnji ministra pravde Nikole Selakovića, a na niškom aerodromu dočekali su ga ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, vladika raško-prizrenski Teodosije, načelnik generalštaba Ljubiša Diković, niški gradski zvaničnici i nekoliko stotina građana.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар