Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila Bosilegrad

Dvodnevnu posetu Pčinjskom okrugu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je u Bosilegradu. Nakon pogona za proizvodnju zaštitnih maski, premijerka je u pratnji opštinskog rukovodstva i narodne poslanice Nevenke Kostadinove obišla i Dom zdravlja u ovoj pograničnoj opštini.

U svom obraćanju Brnabić je rekla da je ovog vikenda u poseti celom Pčinjskom okrugu i da je svoju posetu započela upravo u Bosilegradu.

“Zahvaljujem se Bosilegradu zato što je jedan od lidera po vakcinaciji u Srbiji. Hvala vam mnogo. Zaista ste inspiracija svima. Dali ste domaći zadatak mnogo naprednijim, bogatijim i većim lokalnim samoupravama. Vi ste u ovom trenutku u prvih deset po vakcinaciji u čitavoj Srbiji, oko 60 posto vakcinisanog punoletnog stanovništa, Vi ste apsolutni lider u vakcinaciji mlađih osoba. Od 18 do 30 godina starosti Bosilegrad ima 26,1 procenat vakcinisanih”, istakla je premijerka Brnabić.

“Ovde je 99 posto stanovništva koje se opredeljuje kao bugarske nacionalnosti. Pored toga što smo u stalnom kontaktu, mi stalno razgovaramo o pitanjima građana bugarske nacionalnosti i o njihovim prioritetima u okviru republičkog Saveta za nacionalne manjine, tako da imamo uvid i u to šta im je potrebno i šta dodatno možemo da uradimo. Jedan od osnovnih prioriteta bio je prevođenje udžbenika na bugarski jezik i drago mi je što smo to završili i što je sada to kontinuirani proces”, rekla je predsednica Vlade.

Govoreći o razvojnim projektima koji bi trebalo da budu u predstojećem periodu sprovedeni u tom kraju, Brnabić je navela da je prioritet i dalje infrastruktura.

„Najveći projekat u Srbiji biće železnički deo Koridora 10, koji će biti i najveći infrastrukturni projekat EU u ovom delu Evrope. Samo za deonicu od Beograda do Niša ćemo dobiti 600 ili 700 miliona evra u bespovratnim sredstavima, a sada se vrši procena koliko će koštati deonica od Niša do Severne Makedonije“, kazala je Brnabić.

“Pišemo istoriju Bosilegrada, naša predsednica Ana dolazi po drugi put, prvi put kao ministar, a sada kao premijer, što znači ko dolazi u Bosilegrad napreduje”, rekao je predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

Kazao je da se ponosi Domom zdravlja koji se dobro organizovao u vreme pandemije koronavirusa i načinom na koji su primljeni pacijenti i obavljena vakcinacija, a posebno u selima. Istakao je i pomoć VMA, čiji lekari posećuju Bosilegrad i gde građani mogu da se leče.

Zaharijeev je izrazio zahvalnost državi Srbiji i Ministarstvu privrede, koji su izdvojili sredstva za realizaciju projekta za razvoj turizma u opštini, a govorio je i infrastrukturnim i drugim projektima.

“Mi smo saradnici države, ali ne možemo bez vas, hvala što nam dajete više nego nekim drugim opštinama u Srbiji”, rekao je predsednik opštine.

U ime građana Bosilegrada Zaharijev je premijerki Brnabić poklonio ikonu Svete Marije Magdalene.

Predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov je premijerki Brnabić poželeo dobrodošlicu u Bosilegrad, jedan od dva grada u Srbiji sa većinskim bugarskim stanovništvom, lojalnim građanima Republike Srbije, koji poštuju svoje korene i uvažavaju državu u kojoj žive. On se zahvalio premijerki i Vladi Srbije na svemu što su uradili za unapređenje položaja bugarske nacionalne manjine, gde Nacionalni savet ima ingerencije – obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma.

Zahvalio se na prevedenim udžbenicima koji su dobijeni nakon 30 godina što je dovelo do povećanja broja dece koja izučavaju nastavu na bugarskom jeziku. Prema rečima Stojkova, u osnovnoj i srednjoj školi u Bosilegradu postoje odeljenja u kojima se nastava izvodi kompletno na bugarskom jeziku, dok u Dimitrovgradu u svim razredima srednje škole postoje takva odeljenja, a u osnovnoj školi takozvani bilingvalni model. On je kazao da je u toku proces prevoda novih udžbenika po novim nastavnim programima i zahvalio se na finansijkoj pomoći namenjenoj svim medijima koji informišu građane na bugarskom jeziku, izdvojivši posebno list “Novo Bratstvo”, medijski brend Bugara u Srbiji više od 60 godina, čiji je osnivač Nacionalni savet. Rekao je da je drugi medij, čiji je osnivač Nacionalni savet, Nova Radio-televizija Bosilegrad, koji i danas postoji, zahvaljujući pozitivnoj odluci Vlade Republike Srbije 2014. godine u vreme premijera Srbije Aleksandra Vučića, a na zahtev predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva.

Stojkov je istakao da bugarska manjina svake godine obeležava datume vezane za bugarsku kulturu, istoriju i tradiciju. Kada je reč o službenoj upotrebi jezika i pisma, kazao je da je zahvaljujući državi Srbiji i na osnovu zahteva Opštine Bosilegrad i Nacionalnog saveta, državne i opštinske institucije u Bosilegradu izdaju dvojezična dokumenta na srpskom i bugarskom jeziku na lični zahtev i da se teži da se ovaj pozitivan proces prenese i u Opštinu Dimitrovgrad i druga mesta, gde postoje zakonske mogućnosti. Zbog uspešne politike negovanja i unapređenja dobrosusedskih odnosa, građani Srbije bugarskog porekla se danas osećaju još sigurnije, slobodnije i poštovanije, istakao je Stojkov.

Pripadnici bugarske manjine su zadovoljni i zahvalni na uspešnom organizovanju i sprovođenju vakcinacije, rekao je predsednik Nacionalnog saveta.

Pored pronalaženja investitora za Zvonački kraj u Opštini Babušnica i Dimitrovgrad, naglasio je da se nađe mogućnost za otvaranje barem jedne fabrike u Bosilegradu što bi bilo od vitalnog značaja.

Prema njegovim rečima, od velikog značaja za sve građane i bugarsku zajednicu je novoizgrađeni istočni krak Koridora 10 od Niša ka Dimitrovgradu i auto-put kroz Grdeličku klisuru na koji se građani Bosilegrada uključuju kod Vladičinog Hana. On je uputio molbu da u Program “Srbija 2025” uđe i brza saobraćajnica, odnosno veza sa Koridorom 10 Bosilegrad-Vladičin Han preko Surdulice, koja je već deo Prostornog plana Republike Srbije. Time bi se, kazao je Stojkov, put od Bosilegrada do Surdulice sa sadašnjih 60, smanjio na 47,3 km i omogućio građanima Opštine Bosilegrad da kraće, brže i bezbednije putuju prema unutrašnjosti zemlje. On je iskoristio priliku i premijerki Srbije rekao da se nađe mogućnost da se veći broj pripadnika bugarske zajednice radno angažuje u sektorima bezbednosti, a to su policija, granična policija, vatrogasci-spasioci i vojska.

Direktor Doma zdravlja Goran Vasilov se zahvalio državi Srbiji, predsedniku, premijerki i Ministarstvu zdravlja što su jedno malo izolovano mesto prepoznali u tendencijama savremenog sagledavanja zdravstva i zdravlja ljudi. Naglasio je da je u Bosilegradu imunizovano oko 60 odsto stanovništva, čime su mere relaksirane, a u poslednjih mesec i po dana nije bilo novozaraženih osoba. Vasilov je dodao da je u Domu zdravlja u poslednjih godinu dana zaposleno 6 medicinskih sestara i 1 lekar, koji su bili od velikog značaja u borbi protiv pandemije. Istakao je da je puno uloženo u infrastrukturne objekte, da postoji bolnički stacionar, savremeni vozni park i da se ulaže u aparaturu i zanavljanje kadrova.

Obraćanje Gorana Vasilova, Stefana Stojkova, Vladimira Zaharijeva i Ane Brnabić pogledajte u celosti, a video zapis snimio je portal GLAS PRESS.

Glavni i odgovorni urednik GLAS PRESS-a Aleksandar Dimitrov postavio je nekoliko pitanja premijerki Brnabić, osvrnuvši na veoma mali broj učenika koji će upisati prvi razred osnovne škole i gimnazije, razvoj turizma, ekološke probleme u opštini i Uskršnji dečji festival.

Nakon Bosilegrada, posetu Pčinjskom okrugu premijerka Srbije Ana Brnabić nastavila je u Vladičinom Hanu.

P. Videnov (izvor: glaspress.rs / Tanjug)

Foto: glaspress.rs

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar