a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  ЛЕТОПИС   /  КЛИКЕРИ

КЛИКЕРИ

Ако питате своје родитеље или мало старије чике и ујаке, а може и тете и стрине, како су се играли у детињству, рећи ће вам да им је омиљена игра била игра кликера.
Кликери (пикуле, кликери, шпекуле, фрење…) датирају још из римског периода када су прављени од мермера или животињских костију. Кликери су мале куглице најчешће око један центиметар величине, мада могу бити и мањи и већи. Осим по величини кликери се деле и по врсти, тачније материјалу, па тако постоје стакленци, порцуланери, месечари, нафталинци или нафташи итд.
У временима када су телефони, компјутери, видео игрице и сличне ствари били само научна фантастика, сваки крај је имао на десетине терена за играње кликера. За терен је био потребан само чист простор без много траве и патиком је требало издубити рупу. Та рупа се у различитим крајевима другачије називала – роша, роџа, рофа, гилта…
После школе и обавезно написаног домаћег задаткa, клинци су трчали на терене на којима је свако желео да покаже свој таленат за игру. Када се направи тим, од два или више играча, игра је почињала тако што су сви учесници са исте даљине бацали кликере ка рупи. Право на први ударац имао је онај играч чији је кликер добачен најближе рупи или онај чији је кликер након почетног бацања ушао у рупу.
Дакле, главни циљ је да ваш кликер уђе у рупу. Тек након тога можете гађати друге и, уколико их погодите, избацујете их из игре, односно узимате им кликер. Уколико их погодите пре уласка у рупу то не мења стање на терену, већ сте само померили противничку куглицу. Ипак, ако погодите туђу куглицу, а након тога се ваш кликер одбије и уђе у рупу, онда сте избацили противника.
Уколико за време игре убаците кликер у рупу док се у њој налази други кликер онда се изводи тaкoзвано избијање. Онај који је други ушао у рупу избија овог првог. Избијање се, обично врши из три покушаја, са удаљености најмање за једну дужину стопала и са висине колена. Уколико избијете противника (при томе га дословно морате избацити из рупе) узимате његов кликер, а уколико у томе не успете, игру наставља играч који је на реду.
Ако хоћете да сазнате још нешто о овој игри, замолите тату да у некој фиоци пронађе своје кликере, ухватите га за руку у направите терен у дворишту или у парку и играаајтеее!

 

Елизабета Георгиев
Дизаjн: Милана Виденов Миланов

Елизабета Георгиев е родена през петата година, на осмото десетилетие на ХХ век. Израснала е и все още расте в село Смиловци на Стара планина, където научила буквите, заобичала книгите, четенето и един прекрасен пролетен ден започнала да пише...