a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  ХОРОСКОП   /  БАУ-БАУ ХОРОСКОП

БАУ-БАУ ХОРОСКОП

Ован се одликује великом храброшћу. Он се ничега не плаши, осим мрака. У мраку се обично јављају страшни звуци и јауци, па се Ован малкице плаши и њих. Из мрака може да се појави нешто неочекивано, па се Ован и од тога мало штрецне и почне срце да му подскакује. Све у свему Ован је много храбар, само да није тог мрака.

Када тако храбар Oван сретне храбру Девицу који се малкице плаши мишева, обично се завуку у ћоше и чекају да сунце замени мрак и да се миш завуче у рупу. Тада до изражаја долази њихова велика храброст.

За разлику од Овна који се плаши само мрака, и понекад само звукова из мрака, и понекад само створења која скрива мрак, Бикови се плаше свега и свачега – и мрака, и буба, и муња, и караконџула (ако знате шта су). Када Бик у некој сенци или силуети препозна караконџулу, одсеку му се ноге, зажмури и моли бога да је све то само варка, јер караконџула као врста опасне баба роге има страшне зубе и може да га угризе, или не дај боже, смаже ко кремпиту.

Проблем постаје озбиљнији када се та једна караконџула претвори у две караконџуле. Тада се Бик од страха прући на земљу и не дише. Читао је у књигама да караконџула заобиђе биће које се прави мртво… Или је то био медвед?

За близанце је грмљавина и изненадни јаки звуци вест да је на помолу падање у несвест. Страшно се плаше муња која предсказују грмљавину, па и блиц телефона или фотоапарата код Близанаца изазива добовање срца триста у секунди и цимање ко да га је опаучила струја. Због страха од праска и пуцњаве, Близанци се плаше и надуваних балона. Ако на журци сретнете особу која чучи у ћошку и унезверено гледа наоколо ко носи балон или ко се игра са балоном, будите сигурни да је то Близанац.

Најбезбедније место за Близанца током грмљавине је најмрачнији ћошак у кући или простор испод старог бабиног кревета где она чува клупка од вуне и старе чарапе… Надамо се чисте.

Иако рак живи у води, двоноги ходајући ракови баш и не воле води, или боље рећи, плаше се барица, кише, речице, локвице, језерца, а тек мора. Када на плажи угледате закопчану до грла особу која све нешто избегава да уђе у воду, будите сигурни да је то уплашени Рак који у овом тренутку ратује с мишљу да ће се истопити ако загази у воду, или да ће га вода прогутати ко гладни кит јато залуталих риба… иако китови ручкају планктоне.

Када Рак треба ујутру да се умије, пажљиво умочи кажипрст у воду и протрља очи – готово, умивен је. Косу пере с времена на време, чисто да се не уселе вашке… Имајући све то у виду немојте се изненадити да ваш пријатељ Рак малко смрдуцка.

Лав је просто храбар. Не без разлога је цар животиња – не плаши се ничега. Само понекад, само, понеки Лав се баш штрецне када се сретне са страхом од мрака једног Овна, или страхом од грмљавине и изненадних звукова једног Близанца. Тад храбри Лав има потебу да покаже околини да није толико храбар и храбро се завуче у стари ормар да прође грмљавина… Али гле чуда – тамо је мрак, па мора храбро да одлучи који страх је већи.

Одлучујући тако храбри Лав схвата да је од свих страхова много већа његова храброст и храбро одлучује да остане само храбар и да се не плаши ничега… Ух, надам се да сте разумели шта је писац хтео да каже…

Девице су онај тип људи које имају страшан напад панике у сусрету са најмањим мишом на планети. Оне се плаше тог малог слатког створа са најслађим црним очима и танушним репићем ко да миш није миш, већ највећи слон, или у најмању руку мамут.

Све што подсећа Девицу на миша изазива код ње страх који кулминира пентрањем на столици, вриском, а у сусрету са правим репатим створом немојте се изненадити да видите Девицу како плашљиво звера са стола, или мало нижег ормара.

Да су мишеви величине мачака, Девице би се сигурно одселиле на Северни пол и дружиле би се само са пингвинима и белим медведима.  

Вага зна да извага сва своја осећања. Смирена је и своја, али скроз изгуби главу у присуству буба. Све врсте малих брзоходајућих створења од бубашваба, бубамара, обичних сићушних скакутавих буба за Вагу су страшна и опасна бића која је доводе до тоталног лудила и понашања које се граничи са хистеријом.

Уплашена Вага у сусрету са, рецимо бубашвабом, прво ошацује простор у коме се налази, брзином светлоси одреди набезбедније место на које буба не може да се попне и као спајермен за тили час се нађе на том истом месту, хистерично призивајужи помоћ као да има блиски сусрет са десет подивљалих звечарки, а не са слатком и мирољубивом бубашвабом.

Будући да је Шкорпија такав сплет особина да се ничега не плаши, сем себе саме, слободно можемо рећи да је она најхрабрији знак у хороскопу. Наравно, највећи противник је сама себи, па у налету страха од себе саме често се деси да се и самоповреди. Обично тако опаучи чекићем себе у прст, или се боцне иглом док неспретно ушива поцепану чарапу.

Ако уопште постоји још неки страх за Шкорпију, то је страх од самоће. Шкорпија воли друштво и никако јој не одговарају четири зида који је притискају и муче, па у таквим тренуцима можда и осети страх. Управо због тога будите сигурни да ћете у друштву Шкорпије увек бити безбедни, јер она вас пази и мази да вас не изгуби и да не остане сама…

Чувајте се само њеног репа…

Стрелац показује велику храброст и шепури се њоме као паун пред јатом веселих пауница. Али, када тако сигурном Стрелцу испричате неку страшну причу, видећете како почиње да мења боју, да звера лево десно, да ослушкује уплашено и гута кнедле од страха.

Дакле, Стрелци не воле страшне приче, страшне филмове, страшне књиге… Када је у таквом страшно причећем фазону Стрелац се може уплашити и бајке о Црвенкапици и вуку, јер вук у бајци показује велике оштре зубе и гута ловца, што је за једног Стрелца страшно страшна слика.

Покушајте Стрелцу да испричате причу о Ивици и Марици и видећете како ће после да бежи од свих бака које пеку колаче… Сироти Стрелац…

Ако хоћете да видите страх у Јарчевим очима позовите га да са врха зграде гледате залазак сунца. Видећете страх на тоне и још толико, јер се Јарчеви страшно плаше висина и не могу да исконтролишу тај свој страх. Попеће се он са вама да вам покаже како је добар друг или како цени вашу љубав, али брзо ће се на висини заледити од страха и наћичете се у чуду како да га спустите у приземље. Уплашени Јарац ће се залепити на неку шипку или гелендер и дречаће ко да га деру како не сме ни да се макне, јер ће му се нешто десити.

У таквој ситуацији сачекајте да падне мрак и убедите га да висина на којој се налазите и није висока…

Ко се не боји зубара? Сви се мање или више бојимо, али Водолија предњачи у страху од чика зубе. Ноћ пре одласка код зубара Водолија има ноћне море. Сања страшне ствари и утрнебесне авантуре у зубарској ординацији, па кад се пробуди више личи на згужвану крпу него на особу која мора код зубара.

А зубић кљуца ли кљуца… Презнојен, ломи прсте и осећа како му срце скаче у грудима док у оридинацији чека да га прозову. А када коначно уђе у ординацију ноге се скрате, столица постаје страшна мучионица, а зубар чудовишт које… ту се прекида филм, јер се често деси да улашена Водолија тресне у несвест…

Паукови су створењца која живе у ћошковима или напуштеним просторијама. Сусрет са њима није баш пријатан, али преживи се. Када Риба сретне паука дешава се невероватна промена у Рибином понашању. Уз почетну цику и писку, арија страха се наставља хистеричном вриском која може да пробуди и најдебљег медведа који је утонуо у најдубљи зимски сан. Риба тако реагује на све врсте паукова – на оне сићушне што се спуштају с плафона и на оне кракате које понекад изроне из ћошка.

Замислите само шта све може да се деси када би риба срела неку одбеглу тарантулу или Спајдермена лично?!

 

Елизабета Георгиев
Илустрације: Милана Виденов Миланов, Небојша Виденов

Елизабета Георгиев е родена през петата година, на осмото десетилетие на ХХ век. Израснала е и все още расте в село Смиловци на Стара планина, където научила буквите, заобичала книгите, четенето и един прекрасен пролетен ден започнала да пише...