Akcija “Pešačenje i planinarenje” do Pametnika

   Ovog vikenda, u subotu 24. decembra, u organizaciji planinarskog društva “Caribrod” i Ustanove za sport i turizam “Sportsko turistički centar Caribrod”, a pod pokroviteljstvom Sportskog saveza “Caribrod” i lokalne samouprave, održana je akcija “Pešačenje i planinarenje”. Učestvovalo je 60-ak đaka osnovne škole,  profesori fizičkog vaspitanja i članovi planinarskog društva.

   “Zbog velikog interesovanja učenika osnovne škole organizovali smo i ovog vikenda akciju pešačenja i planinarenja. Akcija je bila masovnija od prethodne što pokazuje da su deca željna druženja, aktivnosti i boravka u prirodi. Koliko je interesovanje veliko potvđjuje i odluka da svi profesori fizičkog vaspitanja u osnovnoj skoli učestvuju, tako da su se akciji odazvali, pored prof. Ivice Markova, koji vodi školski sport i profesori Dragan Cvetković i Dragoljub Notev.

   Ovog vikenda smo prošetali do Pametnika, a čaj smo u odlasku i povratku pili u porti manastira Svete Trojice, Svetog Mine i Svete Petke. Sve je proteklo u najboljem redu, prošli smo kroz divnu čarobnu sumu, svu u belom, na severnoj strani Neškovog brda, slikali se na Pametniku…

   Deca sve više prihvataju određena pravila planinarenja, kretanja u grupi i discipline jer osnovno pravilo u planinarstvu je da se tempo kojim se grupa kreće određuje prema najslabijima, a od discipline i poštovanja pravila često zavisi bezbednost cele grupe. Sve u svemu to je uspešna akcija, odlično prihvaćena od učenika, postoji interesovanje i starijih generacija, tako da sve to utiče na odluku da nastavimo i dalje da pešačimo i planinarimo” –  kaže za portal “Far” Mikan Andreev, sekretar PD “Caribrod”.

   Da podsetimo, prva akcija “Pešačenje i planinarenje” u Dimitrovgradu je održana 17. decembra, u kojoj je učestvovalo tridesetak učenika osnovne škole i gimnazije, članovi planinarskog drustva “Caribrod” i zainteresovani građani. Akciju su tada obezbeđivali članovi Gorske službe spasavanja Srbije Dejan i Saša Cenkov.

   Ovu sportsku aktivnost pokrenulo je planinarsko društvo “Caribrod” u saradnji sa “STC Caribrod”, a pod pokroviteljstvom Sportskog saveza “Caribrod” i opštine Dimitrovgrad kao podršku za inicijativu Planinarskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta da se pokrene opšta Republička akcija – Dan pešačenja u Srbiji, koja će tokom 2017. godine biti održana 16. septembra, a narednih godina bi to trebalo da bude svaka druga subota septembra meseca.  

   Akcija je pokrenuta u cilju popularizacije pešačenja, boravka u prirodi i zdravog načina života. Pešačenje i planinarenje su aktivnosti kojim se sagori od 300 do 800 kalorija po satu, tako da je to jedan od razloga, jer, na zalost, i mi pratimo ne bas popularan svetski trend u kojem je gojaznost, kod pripadnika svih generacija pa i dece, postala već epidemija. U Srbiji, u studiji koju su sproveli Republički zavod za statistiku, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Medicinski fakultet u Beogradu i udruženje građana „Delpas“ na uzorku od 1.207 ispitanika, konstatovano je da u proseku sedimo i ležimo 14 sati dnevno. Sve nas to ubraja u izuzetno fizički neaktivnu naciju. To je još jedan razlog za organizovanjem ovakvih sportskih manifestacija.

   Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje nedeljno za zdrave 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta fizičke aktivnosti visokog intenziteta. Za bolje rezultate po zdravlje, SZO preporučuje da se poveća fizička aktivnost za zdrave osobe na 300 minuta nedeljno ili na 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno.

   Možda je vreme da se i vi priključite ovoj akciji i počnete da pešačite i planinarite!

P. Videnov

Foto: Mikan Andreev

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar