Ученици от димитровградското ОУ „Христо Ботев” ще посетят Велико Търново

В понеделник, на 16-ти април, ученици от четвърти клас на димитровградското ОУ „Христо Ботев” ще направят еднодневна екскурзия до Велико Търново.

Посещението е една от активностите, реализирани в резултат на споразумението за сътрудничество между ОУ „Христо Ботев” и КИЦ „Цариброд”. Главна цел е децата от Димитровград да бъдат запознати с културата, традицията и историята на българската държава и българския народ, сподели за портал ФАР директорът на основното училище Катарина Симеонов.

Крепостта Царевец, Велико Търново

Според думите на Симеонова, учениците ще имат възможността да обиколят важните забележителности на старата българска столица. Все пак, посочи тя, освен да се запознаем с миналото е много важно да погледнем и към бъдещето.

„Учениците ни ще посетят и т.н. „класна стая за креативно мислене”, която Сдружение „Азбукари” създаде в едно великотърновско основно училище. Това е интерактивна класна стая, оборудвана с интернет, специални черни дъски, таблет, компютри и предполагам, че това посещение ще е едно интересно изживяване за нашите деца”, каза Симеонова и посочи, че от димитровградската школа предварително се радват на сътрудничеството с още едно училище от Република България.

„Идеята ни е в рамките на ИПА проекта да се направи подобна класна стая и в нашето училище, което ще бъде от голяма полза за всичките ни ученици”, добави тя.

От значение е и факта, че по време на подобни посещения децата се срещат и запознават със свои връстници от съседна България, но имат и възможност непосредствено да комуникират на български с деца и възрастни, в различни ситуации и институции.

„Това е много важно, понеже 96% от учениците ни учи български, а в подобни ситуации могат сами да осъзнаят, колко добре владеят българския език и колко още трябва да го усъвършенстват”, изтъкна директорът на димитровградското основно училище.

Ученици от ОУ “Христо Ботев” на посещение в София

Нека да припомним, през януари тази година КИЦ „Цариброд” заедно с ОУ „Христо Ботев” организира и еднодневна екскурзия до София за димитровградските четвъртокласници. Поради недостиг на време, в рамките на посещението децата не успяха да посетят софийската зоологическа градина, но получиха обещание това да бъде реализирано до края на учебната година, сподели Симеонова. Тя също посочи, че училището ще се постарае посещението да бъде не само за ученици от четвърти клас, но и за други деца от основното училище.

По време на посещението на българската парламентарна делегация в Димитровград в началото на м. април Ивелина Василева, член на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове покани димитровградската школа да направи посещение и на Народното събрание в София. Това ще бъде още един повод в престоящия период децата от Димитровград отново да посетят българската столица.

Еднодневната екскурзия до Велико Търново се реализира с подкрепа на Генералното консулство на Р. България в Ниш и Държавната агенция за българите в чужбина.

  Д. Йеленков

  Фото: Дияна Йеленков, Ивица Алексич

Текстът е част от проекта „Демократично общество – информиран гражданин“, който е съфинансиран от Община Димитровград в рамките на медийния конкурс за 2018 г.

Становищата представени в медийния проект не отразяват становищата на органите, които определиха средства.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar