a
 

„Far“ – svetionik poštenog novinarstva

       U vremenu kada Evropa sve jače insistira na informisanju na manjinskim jezicima, a Povelja Ujedinjenih nacija to tretira kao deo korpusa osnovnih ljudskih prava, naša medijska realnost vapi za autentičnim ispoljavanjima, kako na jezicima manjina, tako i za temama koje tretiraju problematiku manjina. To se pogotovo odnosi na „male” manjine kakva je bugarska, koja je u poslednjih dvadesetak godina skoro izgubila svoje štampane i elektronske medije. Sve to otvara prostor za konkretnu medijsku građansku inicijativu, koja će u ovom slučaju rezultirati multimedijalnim Internet Portalom “Far”. Portal će probati da osvetli sve važne teme za Bugare u Srbiji, da pruži dnevno informativni presek iz mesta koja oni naseljavaju, da da globalni presek dana, ali i da informacijama iz drugih nebugarskih sredina i matice države taj portal učini propulzivnim za sve što je bitno za zaokruženo i izbalansirano novinartvo bez senzacionalizma i tabloidnog prikaza.

       Sa malo ljudi i malo para to će u početku biti jako težak i mukotrpan zadatak, ali dugogodišnji medijski angažman i profesionalni odnos, pa i karakterne osobine osnivača Udruženja građana  „Emblema”, polako ali sigurno, rezultiraće dobro urađenim multimedijalnim portalom, koji će otvoriti prostor za saradnju sa svim ljudima sličnih ideala i dokazati da svaka nacionalna kultura uvek počiva na bazi nastaloj u eklektici i sinergiji mnogih kulturnih vrednosti i estetskih uticaja i prilaza. Isto tako portal „Far” će dokazati da je najsigurnija budućnost kulture i informisanja neke nacije upravo u prožimanju sa drugim kulturama i nacijama. To nije samo proklamacija Evropske unije ili preporuka Ujedinjenih nacija, to je način po kome svet, pa i nacije u njemu, opstaju, funkcionišu i unapređuju se od vremena helenizma do danas.

        Stoga simbolika aleksandrijskog Farosa (Far) u imenu novog portala verujem nije slučajna, nego predstavlja nagoveštaj povratka na pradavni i nikad pobijeni aksiom – da se samo mešanjem  kultura stvaraju nove vrednosti, a interpretacijom vrednosti drugih kultura jača vrednost svoje sopstvene. Zato iskreno želim da „Far” što pre postane svetionik i okrilje poštenog, dobrog i  objektivnog novinarstava u kome će jedini limiti biti kvalitet i istinitost, a nacionalna, verska i polna raznolikost –  prednost i bogatstvo.

Slobodan Aleksić Ćosa – novinar i publicista

Podeli vest
Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Na ovoj strani komentari su neomogućeni.