a
 

“Dani bugarskog filma” u Nišu

   Stidljivo, poput prvih vesnika proleća, prvi posetioci počeli su da stižu u Niški kulturni centar. Raznolike „martenice“ čekale su ih na ulazu u salu. Za one koji se prvi put susreću sa ovom tradicijom, bilo je zanimljivo pročitati legendu o martenici koja je stajala na poleđini svakog crveno-belog paketića. „Martenice” su simbol ljubavi, nade i novog početka. Istu simboliku ima i umetnost“ – rekao je sinoć Edvin Sugarev, novi konzul Republike Bugarske u Nišu, na otvaranju festivala “Dani bugarskog filma”. Ova, sada već tradicionalna manifestacija, održava se u organizaciji Zavičajnog udruženja „Caribrod“ iz Niša, a povodom 3. marta – Nacionalnog praznika Republike Bugarske. U okviru trodnevnog programa, od 1. do 3. marta, posetioci će moći da pogledaju jedan dokumentarni i tri igrana filma.

14 Dani bugarskog filma

   Sinoćni program je u prepunoj sali NKC-a otvorio filmski kritičar Dejan Dabić, a u ime Zavičajnog udruženja Caribrod prisutne je pozdravio dr Alen Aleksov, jedan od osnivača udruženja, koji je tom prilikom uručio zahvalnice Niškom kulturnom centru, Dejanu Dabiću, kao i članovima udruženja Perici Stojčevu i Olgici Veličkov. Publici su prve večeri premijerno prikazani kratkometražni dokumentarni film “Zlatan Dudov” produkcije Positiv Production iz Dimitrovgrada i igrani film “Misija London”.

15 Dani bugarskog filma

   Polučasovni film o Zlatanu Dudovu, režisera Petra Videnova i producenta Ivice Ivanova priča je o malo poznatom velikanu sedme umetnosti koji je rođen u Dimitrovrgadu (tadašnjem Caribrodu) davne 1903. godine. Ovaj zanimljiv i poučni dokumentarac nagrađen je velikim aplauzom publike. “Dudov je svojim filmovima pokušavao da promeni svet“ – kaže jedan od aktera filma. Ovaj film neće promeniti naš svet, ali svakako hoće našu svest i znanje o ovom umetniku, jer opet aktuelizuje priču o Dudovu, koju su još pre 20-ak godina otvorili novinari, filmski stvaraoci i ljubitelji dela Dudova – Jovica Djurić iz Pirota, Dinko Tucaković iz Beograda i Slobodan Aleksić Ćosa i Predrag Dimitrov Duruz iz Dimitrovgrada. Uz razumevanje tadašnjeg direktora Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo” Venka Dimitrova iz štampe je izašao specijalni broj časopisa „Most“.

16 Dani bugarskog filma

17 Dani bugarskog filma

   U drugom delu večeri publika je mogla da pogleda jedan od najgledanijih bugarskih filmova u poslednje dve decenije koji je snimljen po hit-romanu Aleka Popova. Film „Misija London“ je priča o novopostavljenom bugarskom ambasadoru koji odlazi u London gde zatiče potpuno rasulo na radnom mestu.

18 Dani bugarskog flma

   Večeras će na repertoaru biti film “Stranac”, a “Dani bugarskog filma” se završavaju u četvrtak, 3. marta, filmom Tilt. Za sve projekcije ulaz je besplatan.

19 Dani bugarskog filma

 

Marjan Milanov

Foto: Milutin Zdravković, Miloš Stojanović i Slaviša Milanov

Napisao/la

Rođen je 1978. godine u Dimitrovgradu, u Željuši, gde je odrastao i završio osnovnu i srednju školu. Od 1997. godine živi u Nišu, gde završava Filozofski fakultet, Departman za Anglistiku. Radi kao profesor engleskog jezika. Pesme i priče objavljivao je u nekoliko književnih časopisa i zbirki poezije i pričа. Veliki je ljubitelj stripa, a tekstove o stripu pisao je za časopise kao što su Stripoteka, Gradina, Strip-Pressing, Pressing, Pressek, kao i za nekoliko specijalizovanih internet portala. Učestvovao je u organizaciji strip-festivala Nifest i jedan je od organizatora festivala Striporama, koji se održava u okviru Nisville jazz festivala. Za svoj strip-scenario “Pismo” dobio je nagradu za najbolji scenario na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015.godine. Novinarstvom se iz hobija bavi od 2002. godine, najpre kao voditelj na Studiju 2 Radio Niša, a zatim nekoliko godina radi kao novinar i zamenik glavnog urednika studentskog časopisa Pressek. Od 2009. godine pokreće svoj blog „Paradoksija“ i svoju ljubav prema pisanju usmerava na internet-novinarstvo. Iskustvo novinara i blogera iskoristio je da 2012. godine pokrene blog i fejsbuk grupu „Virtuelni muzej Caribrod“. Ova grupa nekoliko godina unazad okuplja sve one koji Caribrod nose u srcu, bez obzira da li u njemu žive ili ne, sve one koji se interesuju za istoriju i kulturu grada, za njegove namenitosti i znamenite ličnosti, za njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost. Upravo zahvaljujući „Virtuelnom muzeju Caribrod“ došlo se do ideje o pokretanju i izradi digitalne arhive “Caribrodska periodična štampa”.

Bez komentara

Na ovoj strani komentari su neomogućeni.