„Naseljа opštinе Bosilegrad“ – druga knjiga Gorana Milanova

   Ovih dana objavljena je knjiga Gorana Milanova iz Bosilegrada „Naselje opštinе Bosilegrad – geografsko-demografska istraživanja“ na srpskom jeziku. Izdavač ovog istraživačkog dela je Narodna biblioteka „Hristo Botev“ iz Bosilegrada, štampana je u 100 primeraka, a štampanje je sa 100.000 dinara pomogla opština Bosilegrad. Knjiga se može naći u bibliotekama u Bosilegradu, Surdulici, Vranju, Dimitrovgradu i Beogradu, kao i kod autora. Mogu je koristiti studenti geografije, učenici, ali brojne podatke mogu da koriste i novinari, koji pišu o Bosilegradskom kraju.

   Milanov kaže da knjiga sadrži podatke za ukupno 37 naseljenih mesta u opštini Bosilegrad, od kojih su 36 seoska i jedno gradsko. Obrađeno je 417 mahala sa 980 fotografija, 82 geografske karte, 1281 grafikonom, 888 tabela, a za obaradu je korišćeno 176 izvora – sa terena i iz makedonske, bugarske, srpske i češke literature.

188

   Knjiga, između ostalog, sadrži i broj stanovnika i domaćinstava u periodu od 1570. do 2014. godine, podatke o migraciji stanovništva po mahalama i familijama, podatke o kućama, natalitetu i mortalitetu. Sadrži i informacije o sklopljenim i razvedenim brakovima u bosilegradskom kraju, nacionalnoj i verskoj strukturi stanovništva, zanatima, poljoprivredi, pošumljavanju, privrednoj i administrativnoj strukturi. Takođe su obrađeni i podaci o hramovima u bosilegradskom kraju, školama…

   To je druga Milanovljeva knjiga, koja je izašla iz štampe. Njegova prva knjiga „Opština Bosilegrad – Geografsko-hroničarsko istraživanje“ na bugarskom jeziku izdata je 2012. godine, takođe u izdanju Narodne biblioteke „Hristo Botev“, uz finansijsku podršku opštine Bosilegrad.

   Goran Milanov je rođen 1984. godine, osnovnu i srednju školu završio je u Bosilegradu. Strudirao je geografiju na univerzitetu „Sveti Kirilo i Metodije“ u Velikom Trvovu. Posle diplomiranja zaposlio se u biblioteci u Bosilegradu.

B. Ivanov

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.