a
 

Otvorena izložba “Caribrod pre Dimitrovgrada” u “Noći muzeja“

   U okviru obeležavanja manifestacije kulture “Noć muzeja” u Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” večeras je otvorena izložba pod nazivom “Caribrod pre Dimitrovgrada”.

236

   Izložbu je organizovala Zavičajna muzejska zbirka, a postavka sadrži 40-ak fotografija i razglednica starog Caribroda, kao i crteže iz kolekcije “Caribrod koji nestaje” proslavljenog slikara i karikaturiste Metodi Mete Petrova.

237

   “Zavičajna muzejska zbirka pri biblioteci se po drugi uključila u ovaj evropski kulturni dogadjaj. Ovoga puta predstavili smo fotografije i razglednice na kojima su panorame grada  i stara gradska čaršija.

238

   Drugi deo postavke obuhvata crteže Mete Petrova kojim je ovekovečio stari Caribrod.

239   Najstarija fotografija na izložbi datira iz 1883. godine.

240

   Fotografiju je snimio proslavljeni češki putopisac i istoričar Konstantin Ireček prolazeći kroz naš grad. Ona je prvi put objavljena u njegovoj knjizi “Putovanja kroz Bugarsku” 1888. godine. 

241

   Izložba sadži slike s kraja XIX veka, pa sve do 50-ih godina XX veka. Očekujemo da u budućnosti priredimo izložbu fotografija, koja bi prikazala kako je naš grad izgledao u drugoj polovini XX i početkom XXI veka” – rekla je za portal “Far” arheolog Vesna Nikolov, rukovodilac Muzejske zbirke.

242

   “Noć muzeja” se održava 21. maja u skladu sa datumom koji je odredila “Evropska noć muzeja” sa sedištem u Parizu.

243

   Mnogi gradski prostori oživeli su predstavljajući posetiocima na popularan i atraktivan način dragulje kulturne baštine u 60-ak gradova Srbije, ali širom Evrope.

244

   Tako su zaboravljeni ljudi, ali i neispričane priče prerasle u najlepše uspomene, koje treba sačuvati od zaborava, jer je to deo istorije Evrope.

245

   Ovogodišnja 13. po redu manifestacija „Noć muzeja” se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, a medijski sponzor je popularni televizijski kanal Viasat History.

246

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.