U Niškom kulturnom centru počinje Festival evropskog filma

   U Niškom kulturnom centru večeras počinje Festival evropskog filma na kome će biti prikazano 18 filmskih ostvarenja iz najnovije evropske produkcije. Do 30. maja ljubitelji sedme umetnosti videće filmove iz Danske, Portugala,  Austrije, Mađarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Grčke, Francuske, Kipra, Estonije, Hrvatske, Italije, Holandije i Srbije.

   Festival od 19:00 časova otvara film “U prolazu” litvanske produkcije, a 30. maja zatvara ga srpski film Miroslava Momčilovića “Smrdljiva bajka” u kome glavnu ulogu tumači Žarko Laušević.

253 Smrdljiva bajka

   Festivalska publika imaće priliku da u sredu 25. maja od 21:00 sat pogleda i bugarski film “Jarac” (Козелът) iz 2009. godine reditelja Gerogija Djulgerova, koji je rađen po o noveli poznatog pisca Jordana Radičkova.

254 Kozelyt

   Filmovi će biti prikazivani u maloj sali Niškog kulturnog centra, a ulaz za sve projekcije je slobodan. Organizatori festivala su Delegacija EU u Srbiji, Media&Reform centar Niš i Niški kulturni centar.

   Detaljnije o repertoaru Festivala evropskog filma na sajtu EU info centra: http://euinfo.rs/festival-evropskog-filma/

P. Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.