a
 

U celom svetu se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine

   Širom planete obeležava se 5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine sa ciljem da se ljudi, ekološke organizacije, nevladin sektor i brojne države objedine u borbi za čistiju, zdraviju i lepšu budućnost svih generacija. Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine kojim Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite prirode i njenih potencijala. U više od 100 zemalja sveta i u Srbiji organizuju se brojne manifestacije I aktivnosti kojima će biti skrenuta pažnja javnosti na značaj očuvanja zdrave životne okoline.

   Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković je povodom obeležavanja 5. juna je izjavila, da bi u narednom periodu, ako se iskoriste svi potencijali u oblasti zelene ekonomije i obvnovljivih izvora energije mogao da se zaposli veliki broj ljudi, kao i u oblastima upravljanja otpadom, održivog turizma i održive poljoprivredne proizvodnje.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.