Danas je Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan

   Pravoslavni vernici danas proslavljaju jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika, Vaznesenje Gospodnje, u narodu poznat i kao Spasovdan.

   Prema hrišćanskom verovanju, posle smrti i Vaskrsenja, Isus Hrist se 40 dana sastaje sa svojim učenicima, da bi im govorio o carstvu Božjem. Četrdesetog dana, sa učenicima i Devom Marijom penje se na Jeleonsku goru pored Jerusalima, odakle se pred očima svih vazneo na nebo, što se smatra krajem njegovog zemaljskog puta.

   U narodu se veruje da će,  ako na Spasovdan pada kiša, cela godina biti rodna. Praznik slave mnoge zanatlije, kao što su pekari, zidari, cvećari i drugi. U nekim tradicionalnim katoličkim zemljama, kao što je Francuska, Vaznesenje Gospodnje je državni praznik i neradan dan.

   U dimitrovgradskom kraju Spasovdan se proslavlja kao imendan i seoska slava u selima Željuša, Smilovci, Mojinci i Činiglavci. Tradicionalna spasovdanska proslava održava se i u Gornjem Gradinju kraj manasitra “Sveti Spas”. Dimitrovgrađani se na Spasovdan okupljaju kraj obročnog krsta u krugu bivše kasarne, koji je obnovljen pre šest godina.

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.