Praznujemo Svetu Trojicu

   Pedeset dana po Uskrsu, uvek u nedelju, praznuje se Silazak svetoga Duha na apostole – Sveta Trojica – Pedesetnica, dan posvećen trojedinstvu Gospoda Oca, Boga Sina i Svetoga Duha. Prema hrišćanskom verovanju, toga dana se učenicima Hristovim i njegovoj majci javio sveti duh. Crkvena predanja govore, da se podigao strašan vihor i pred vernicima se javio Sveti Duh u obliku plamenih jezika i darovao ih ljubavlju, radošću, spokojem, dugovečnošću, blagošću, milošću, milosrđem, vernošću i krotošću. Tako su apostoli bili prosvećeni i spremni da krenu po svetu i propovedaju hrišćanstvo i drugim narodima. Zbog vihora i buke oko hrama se okupilo puno sveta. Tada je apostol Petar govorio svoju prvu propoved i više od tri hiljada duša primilo je hrišćanstvo, pa se stoga ovaj dan smatra rođenjem hrišćanske crkve.

154

   U ponedeljak, 51-vog dana po Uskrsu slavi se Dan svetoga duha – Duhovski ponedeljak.

   Sedmica po Pedesetnici naziva se Rusalija ili Rusalja. Prema narodnom verovanju, na zemlju dolaze Rusalje, zle vile. Odatle i brojni običaji i obredna delovanja, naročito zabrane – da se ne spava na otvorenom, ženama je zabranjeno da predu, tkaju, pletu i peru, da se izbegava umivanje. Ne treba ići preko polja i njiva, jer ako neko stupi na trpezu rusalija, razboleće se. Kako bi se zaštitili od gneva rusalija, treba nositi biljke sa jakim mirisom – pelin, orahovo lišće, beli luk.

   Na Duhove se ide na liturgiju. Pod crkve je posut raznim mirisnim cvećem i lekovitim travama, na kojima se kleči za vreme službe i pletu venci, koji se zatim nose kući i postavljaju pored ikone ili kandila za zdravlje domaćina.

   Brojni manastiri posvećeni su Svetoj Trojici, gde se toga dana prave sabori. U dimitrovgradskom kraju ljudi se okupljaju pored hrama Sveta Trojica kraj Dimitrovgrada i u selima Lukavica, Prtelaš, Gulenovci i Skrvenica.

   Srećan praznik!

M. G.

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.