Predlog direktora Nišvila: preispitati budžet za kulturu – Tasovac uvećao budžet Filharmonije za 120 miliona

   Iako je programski budžet Beogradske Filharmonije 2013. i 2014. godine bio ukupno 60 miliona  (30 miliona godišnje), dolaskom Ivana Tasovca na čelo Ministarstva kulture – taj budžet je narastao u 2015. i 2016 na 180 miliona dinara  (90 na godišnjem nivou), podseća direktor Nišvila Ivan Blagojević.

   – Ovaj nemoralni čin raspodele budžetskih sredstava u korist svoje matične kuće za programsku aktivnost od 30 koncerata (plate zapošljenih i tekuće održavanje dodatno su obezbeđeni) u suprotnosti je sa sufinansiranjem više od 1000 umetničkih koncerata na poslednjem konkursu Ministarstva kulture ukupnim iznosom od 33 miliona – kaže Blagojević.

   Direktor  Nišvila predlaže budućem ministru kulture  da preispita, kako rezultate konkursa, tako i kompletnu raspodelu budžeta namenjenog kulturi. Nišvil se raspodelom na poslednjem konkursu našao na ukupno 38. mestu u konkurenciji svih festivala i projekata, iako ga je britanski Gardijan svrstao medu 10 najznačajnih evropskih festivala.

212

   Ivan Blagojević kaže da za takvu situaciju, ipak, ne smatra odgovornim članove komisije jer oni bukvalno i nisu imala šta da raspodele jer je više od 300 festivala i projekata iz cele Srbije apliciralo za 33 miliona – što je gotovo tri puta manje nego što je budžet Filharmonije za 30 godišnjih koncerata.

   – Takođe, kaže Blagojević, treba imati na umu da je najznačajnija republička ustanova sa 700 zapošljenih – Narodno pozorište u Beogradu, koje u svom sastavu ima podjednako brojan orkrestar kao i Filharmonija, ali i baletski, operski i pozorišni ansambl, uz oko 600 programa tokom godine, odnosno,  20 puta više aktivnosti od Filhramonije – ima istovetan budžet kao Filharmonija sa 107 zapošljenih.

   Filharmonija je ove godine zahvaljući ministru Tasovcu i dodatno privilegovana. Iako su sve srpske ustanove u kulturi dobile stroge naloge da smanje broj zapošljenih (Narodno pozorište je već otpustilo više od 100 ljudi), ministar Tasovac je otpuštanja jedino poštedeo Filharmoniju i čak jedino njoj odobrio dodatno zapošljavanje dva radnika – zaključuje direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Izvor: Nisville Jazz Festival

Foto: Jugmedia

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.