Dečija radionica “Biram dobrotu” pri dimitrovgradskoj crkvi

   U toku je druga po redu dečija radionica pri dimitrovgradskoj crkvi ”Roždestvo Presvete Bogorodice” pod nazivom “Biram dobrotu”, koja je počela sa radom 27. juna. Radionicu organizuje i vodi veroučiteljica u osnovnoj školi “Hristo Botev” u Dimitrovgrad Danijela Hristov, uz blagoslov sveštenika Siniše Buvača. Pošto je jedan od brojnih zadataka veroučitelja da decu približe crkvi i obrnuto, veroučiteljica je od prošle godine krenula sa organizacijom radionice u dvorištu ovog hrama.

2

   I zaista, ambijent je predivan. Deca su tu u prirodi, pored crkve, a to i jeste mesto gde mogu osetiti blagodeti svetinje. Prošle godine radionica se zvala ”Radujmo se svakom novom danu”. Kroz nju je prošlo tridesetak dece. Osnovni zadatak na radionici je da se uradi po jedan, a ko voli i više crteža u tehnici koju sami odaberu. Kasnije radovi se šalju redakciji dečijeg časopisa ”Svetosavsko zvonce”. Prošle godine je pohvaljeno i nagrađeno sedam radova sa ove radionice.

3

   “Ove godine tema radionice je ”Biram dobrotu”. Radionicu posećuje petnaestak učenika. Manje ih je nego prošle godine, ali ovo je zaista jedna predivna grupa. To su deca koja vole da rade, kojima bez obzira što su na raspustu nije teško da ustanu malo ranije i dođu. I oni su zaista posvećeni onome što rade, znaju zašto su tu i uživaju u tome. Dali smo zadatak da napravimo jedan lep plakat za našu crkvu, kao i po jedan rad koji ćemo poslati redakciji ”Svetosavskog zvonca”.

4

   Osim toga razgovaramo o nekim važnim istorijskim događajima i praznicima, kao recimo pre neki dan o Vidovdanu i o svetom knezu Lazaru, o postu pošto je u toku Petrovski ili Apostolski post i o drugim temema koje njih interesuju. A pošto nam je tema radionice dobrota, dala sam zadatak da neko od učesnika pripremi kratku predstavu o večitoj borbi između dobra i zla. Tu se najviše potrudio Stefan Hristov učenik 8. razreda, koji je odglumio prelepu lutkarsku predstavu na zadovoljstvo svih. Nakon radnog dela imamo i slobodne aktivnosti, igramo razne igre, slušamo i pevamo pesme.

5

   Ostaje nam još par dana uživanja ovde pored našeg hrama, a onda nastavljamo da se radujemo raspustu” – kaže za portal “Far” veroučiteljica Danijela Hristov.

M.G.

Foto: Petar Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.