Zbog nodularnog dermatitisa u Bosilegradu uništeno preko 200 goveda

   Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev kaže da je zbog stočne bolesti kvrgave kože do sada u toj opštini uništeno više od 200 goveda. Kako je rekao, postoji sumnja da je zaraženo još oko 400. Zaharijev je za agenciju Beta izjavio da su ekipe koje su vakcinisale goveda protiv bolesti kvrgave kože (nodularnog dermatitisa) u više sela u opštini Bosilegrad poslednjih nekoliko dana pronašle oko 400 goveda sa simptomima te bolesti, koje njihovi vlasnici nisu prijavili nadležnima.

   “Munjevitom akcijom države i lokalne samouprave uspeli smo da za samo tri dana vakcinišemo gotovo sva goveda u domaćinstvima na prostoru opštine Bosilegrad. Ostalo je još nekoliko mahala u zabačenim selima, gde vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože još traje. Na terenu je nađen veliki broj goveda sa simptomima bolesti koje njihovi vlasnici nisu prijavljivali”, kazao je predsednik opštine.

   Zaharijev je dodao da se nakon vakcinacije, koja je u najvećoj meri završena pre nekoliko dana, i dalje prijavljaju sporadični slučajevi bolesti kvrgave kože.

   “Dobro je to što nakon vakcinacije, kada se bolest pojavi kod jednog grla stoke, ne moraju da se unište sva goveda u tom domaćinstvu, kao što je moralo pre vakcinacije. Videćemo šta će da pokaže sledećih nekoliko dana, nadam se da ćemo uspeti da zaustavimo tu bolest”, rekao je Zaharijev.

   Bolest kvrgave kože pojavila se početkom juna u Pčinjskom okrugu, najpre u opštini Bujanovac, a zatim i u svim ostalim opštinama osim Preševa, zbog čega je na prostoru celog okruga odmah zabranjen promet stoke.

Izvor: B-92, Beta

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije

 

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.