U susret međunarodnom usponu “Vlasina 2016”

   Posle velikog uspeha koji smo svi zajedno postigli na sedmom međunarodnom usponu na Ruj, planinarski balkanski karavan seli se 9. jula na planinu Gramadu kraj Vlasinskog jezera. Domaćin četvrtog međunarodnog uspona “Vlasina 2016” je Skijaško-planinarski klub “Vlasina” iz Surdulice, jedan od najuspešnijih planinarskih kolektiva u Srbiji. Podsetimo, međunarodni vlasinski uspon pokrenut je 2013. godine, sa jednim potpuno novim konceptom koji ja naišao na izuzetno lep prijem kod svih planinara. Naime, na svake dve godine, menja se odredište ovog uspona. Prve dve godine, akcija je održavana na planini Čemernik zapadno od Vlasinskog jezera, a naredne dve se održava na Gramadi, koja se nalazi severoistočno od jezera, u blizini brane.

28

   Međunarodni vlasinski uspon izuzetno je popularna i posećena manifestacija od strane planinara iz Srbije, Bugarske i Makedonije. Na dosadašnja tri uspona uvek se okupljalo oko 500 učesnika. Skijaško-planinarski klub “Vlasina” iz Surdulice neguje izuzetno dobre odnose sa klubovima iz Makedonije i Bugarske, naročito iz susednih oblasti Pernik i Ćustendil, te Sofijske oblasti. Zato planinari iz ovih zemalja povodom međunarodnog vlasinskog uspona borave i više dana u Surdulici i na Vlasini. Akcija se održava uz podršku opštine Surdulica i nalazi se u zvaničnom programu velike manifestacije “Vlasinsko leto”. Surdulički planilnari poslednjih nekoliko godina uredili su i obeležili sve najznačajnije pešačke staze na Čemerniku i Gramadi.

29

   Sama staza na Gramadi trasirana je tako da spada u lakše i da bude dostupna svim planinarima i rekreativcima. Ukupna dužina staze kružnog oblika je 17 km, a visinske razlika je 500 m, što omogućava relativno lak prelazak staze. Na stazu se polazi u selu Polom kraj brane Vlasinskog jezera.

30

   Posle dva sata laganog hoda izlazi se na vrh Mali Vrtop (1685 m), sa koga se izvanredno vidi Vlasinsko jezero, kao i Jarlovsko jezero u Bugarskoj. Jedan sat od Malog Vrtopa udaljen je glavni cilj akcije, a to je Veliki Vrtop (1721 m), koji je i najviša tačka planine. U povratku se silazi širokom stazom do brane.

31

   Domaćini su obezbedili besplatan ručak za sve učesnike akcije, a za dobru zabavu pobrinuće se trubači, kojima je “Vlasinsko leto” kvalifikaciono takmičenje za najveću trubačku manifestaciju u Guči.

32

M. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.