a

   Pogled sa visine – pogled sa krova Evrope! Veliki uspeh ekspedicije koju predvodi Zoran Pavlović – Paća iz PK “Predejane”! Ovako se piše istorija!

   Šesnaestoro planinara iz Srbije i Makedonije popelo se na vrh Elbrus (5642 m), na planini Kavkaz, najviši vrh Rusije i Evrope! Završni uspon izveden je u utorak, 12. jula od planinarskog doma Prijut na 4050 m. Prethodno, ekspedicija je obavljala aklimatizacione uspone od doma Prijut do Pastuhovskih stena na 4800 m i do visine od 5050 m. Zbog lošeg vremena, iskorišćena su dva rezervna dana, koja su provedena u domu Prijut, što je u stvari bila i dodatna aklomatizacija na ovoj visini.

13620304_881436731967878_6562071505974819844_n

   Uspon je bio izuzetno naporan. Prva grupa ka Elbrusu se uputila jedan sat posle ponoći, a druga tri sata nakon ponoći. Vreme je bilo vedro, ali hladno i veoma vetrovito. Na vrhu -25 stepeni. Sneg je bio koliko toliko ugažen, a korišćenje dereza i cepina nam je davalo sigurnost. Ali, razređen vazduh i olujni vetar u blizini Elbrusa primoravali su nas na jako sporo kretanje i stalno osluškivanje signala iz organizma.

   Članovi naše ekspedicije su do vrha i nazad, stazu prešli za vreme od 12 do 18 časova. Kod nas je sve proteklo u redu, iako smo bili svedoci kako mnogi planinari kolabiraju usled visinske bolesti. Oni su bili spuštani motornim sankama. I na ovoj ekspediciji pokazalo se da je Zoran Pavlović – Paća najbolji vodič u Srbiji. Takođe, sa ponosom smo na Elbrusu istakli obeležja uspona na Ruj.

M. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.