Najstariiji član UNS-a Branko Ćirlić napunio 100 godina – rođen pre jednog veka u Pirotu

   Najstariji član Udruženja novinara Srbije Branislav Branko Ćirlić proslavio je 8. jula 100. rođendan. Najstariji srpski novinar, slavista, pisac i prevodilac od sredine prošlog veka živi u Poljskoj gde je stekao titulu „Zaslužnog kulturnog radnika Republike“.

   Rođen je u Pirotu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu je završio Šumarski i Filozofski fakultet. Po završetku studija dobio je godišnju stipendiju poljske vlade i imenovan je za dopisnika iz Varšave beogradskog dnevnog lista „Pravda“. Pisao je redovno članke, a kad je Nemačka napala Poljsku prijavio se za dobrovoljca i slao ratne dopise za „Pravdu“, što je nastavio i posle povratka u Beograd.

   Pokrenuo je „Narodne novine“, prvi list na oslobođenoj teritoriji Srbije. Krajem 1944. godine bio je novinar lista narodnog fronta Beograda „20 oktobar“ i narodnog fronta Srbije „Glas“, a u „Radio Beogradu“ vodio je emisiju na poljskom jeziku. Po završetku rata odlučio je da se posveti naučnom radu i preseli u Poljsku zajedno sa suprugom poljakinjom.

   Za književni rad dodeljena mu je visoka nagrada Saveza poljskih autora „ZAiKS“, a nosilac je i najvišeg poljskog odlikovanja u oblasti kulture – zlatne medalje„ Gloria Artis“.

   Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, odlikovao ga je 2012. godine sa Ordenom Srpske Zastave naročite zasluge i izuzetan doprinos očuvanju i negovanju prijateljstva između Srbije i Republike Poljske.

   Kako kaže za UNS, mnogo je hteo i mnogo započeo, a književno-prevodilački posao u široj porodici Ćirlić nastavilo je četvoro mlađih prevodilaca.

   „Čovek može biti istinski srećan samo u svojoj otadžbini“,  Ćirlićev je zaključak na osnovu celokupnog života dugog jedan vek.

Izvor i foto: UNS

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.