Evropa za mlade Nišvila

   Misija Evropske Unije u Srbiji ove godine će ponovo značajnije pomoći Nišville jazz festivalu. Ova podrška je od presudnog značaja pre svega za opstanak Youth stage-a koji je pokrenut pre tri godine zahvaljujući EU, a u sklopu realizacije projekta Nišvila „Јаzz – Multikulturalni izraz“ koji je najvećim delom finansiran od strane Delegacije EU u Srbiji.

   U programu na Yuth stage-u ove godine će nastupiti dvadesetak bendova među kojima su i poljski sastavi „Stanislav Slovinski Quintet” i “Quindipendance” – dva prvoplasirana satava sa poslednjeg prestižnog Internacionalnog takmičenja mladih džez bendova “Jazz juniors” koje se već godinama svakog decembra održava u Krakovu u Poljskoj. Uz sastave iz Srbije na Youth bini će  nastupiti i sastav “Ethno trip” iz Slovenije, “Update” iz Bugarske,  Duško Šobat Group iz Banjaluke…. kao i četrdesetak dece iz nekoliko gradova Srbije – okupljeni oko projekta „El Sistema“ (muzičko obrazovanje dece iz ugroženih društvenih grupa po već čuvenom venecuelanskom modelu „El Sistema“ koje u Srbiji realizuje organizacija Music Art Project) , koji je takođe podržan od strane EU.

24

    Nišville će ove godine posetiti i  zamenik šefa misije EU u Srbiji Oskar Benedikt, koji će obići i Youth stage  i najaviti nastup “El Sistema”, a istog dana i zvanično otvoriti izložbu na otvorenom “15 godina partnerstva – Srbija i EU” (organizatori: Delegacija EU u Srbiji, Evropski Progres i EU info kutak Niš) koju čini petnaestak postamenata u obliku trougla, a koja će od 8. do 14. avgusta biti postavljena u Niškoj Tvrđavi neposredno pored Youth stage-a.

   Četrdesetak učesnika projekta El Sistema će u Nišu biti tokom celog festivala (troškove njihovog boravka će takođe pokriti Misija EU) gde će osim rada sa vokalnim pedagogom Irenom Blagojević nastupiti na Youth stage-u, održati koncert u Gerontološkom centru, prisustvovati Nišville workshopu i moći da prate sve programe festivala.

   Direktor Nišvilla Ivan Blagojević još jednom podseća da je podrška EU bila od presudnog značaja za pokretanje Youth stage-a, prve godine kao segment projekta „Jazz – Multikulturalni izraz“, da bi taj program sada već postao tradicionalan. 

25

   – U sklopu našeg projekta okupili smo decu srpske, romske, albanske i bugarske nacionalnosti iz šest gradova juga Srbije (Bujanovac,Vranje, Vladičin Han, Bosilegrad, Leskovac i Niš) koji su vežbali i nastupali i kao zasebni bendovi, ali i u sklopu velikog zajedničkog orkestra. Da nije reč o „jednokratnom“ projektu potvrđuje i činjenica da su bendovi koje smo okupili po gradovima nastavili da vežbaju i nastupaju, a Nišville im svake godine pruži priliku da na Youth stage-u pokažu koliko su napredovali, pa ove godine imamo čak pet sastava čije okosnice čine učesnici našeg projekta“ – kaže Blagojević i napominje da je značajan broj tih mladih muzičara nastavio školovanje na klasičnim jazz akademijama, a neki su već imali priliku da se predstave i u glavnom programu Nišvila.

   – Kada je reč o „El Sistema“, kaže Blagojević  – jasno je da je reč o „bratskom“ projektu i veoma nam je drago što će svoj rad predstaviti i na Nišvilu. Takođe ponosni smo što je EU prepoznala značaj ovih projekata i da najviši zvaničnici misije pokazuju interesovanje ne samo tokom neposrednih aktivnosti na projektima, već i kada god im obaveze to dozvole. Primer za to je i poseta Majkla Davenporta, šefa Delegacije EU u Srbiji Nišu (pre tridesetak dana), koji je izrazio želju da se u Tvrđavi susretne sa predstavnicima festivala  i volonterima, čestita Nišvilu uvrštavanje na listu 10 najboljih evropskih jazz festivala i informiše se o pripremama  za predstojeće izdanje – i to baš na mestu gde podižemo Youth stage i na kojem će biti organizovana izložba “15 godina partnerstva – Srbija i EU” – kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

Izvor: Nisville Jazz Festival

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.