Završen Nišville jazz festival

   Grad na Nišavi od 11. do 14. avgusta bio je prestonica džez muzike i drugih alternativnih muzičkih pravaca. Popularni Nišville jazz festival okupio je raznovrsne bendove, grupe, vokalne i instrumentalne soliste iz više zemalja na raznovrsnim stejdževima u Niškoj tvrđavi. Ono što karakteriše ovogodišnji festival je učešće poznatnih imena iz sveta džeza, ali i veliki broj domaćih bendova u odnosu na prethodne godine, što je za svaku pohvalu.

DSC01579

   Ekipa portala „Far“ propratila je nastupe više bendova – istaknute umetnike, mlade  sastave i alternativne grupe.

DSC01430

   DSC01500

   The Belgrade Dixieland Orchestra spada u najpopularnije srpske džez sastave i publici je dočarao istoriju džez muzike, vrativši se jedan vek unazad.

DSC01634

   Al Di Meola, jedan od pionira džeza, roka, fuzije džeza i tradicionalnih muzičkih pravaca, a posebno iz Španije i Latinske Amerike sa svojim bendom izveo je nove, ali i kompozicije sa prethodnih albuma.

DSC01693

   DSC01709

   Posebno osveženje je najstariji profesionalni bugarski bluz sastav Vasko The Patch & Poduene Blues Band, koji je stavio krunu na prvo festivalsko veče. Ovaj popularni bend iz susedne Bugarske, dobro poznat dimitrovgradskoj publici, predvodio je Vasko Krpkata, pevač i multiinstrumentalista, napravivši nesvakidašnju atmosferu.

DSC01750

   DSC01772

DSC01957

   Jazz Punt Big Band iz Slovenije, Bilja Krstić i grupa „Bistrik“ – jedan od najpoznatijih evropskih World Music sastava i Orlan Jazz Band iz Rusije obeležili su drugo veče festivala.

DSC02053

   Tango & Jazz Quartet iz Argentine, pored svog repertoara, poklonio je publici i popularnu melodiju „Niška banja“ u argentinskom stilu.

DSC02117

   EYOT & Friends iz Niša, dobro poznat domaćoj publici, spojio je  kulturu džeza i roka i nastupio sa gostima iz Studentskog kulturnog centra.

DSC02348

DSC02355

   Po oceni kritičara Joss Stone je najbolja bela soul pevačica britanskog porekla. Ona je održala fenomenalan koncert pred mnogobrojnom publikom.

DSC01793

DSC02453

   Čast da zatvore kapije džez tvrđave pripala je domaćem bendu. Marko Marković Rubikons Bend izveo je fuziju modernog džeza i tradicionalne balkanske muzike.

DSC02261

   I zaista, vredelo je posetiti jedinstven džez festival ovakvog tipa na našim prostorima i zato vam preporučujemo da sledeće godine obavezne posetite Nišville.

S.M.

Foto: Milana Videnov

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.