Nacionalni savet bugarske manjine jednoglasan po pitanju koja se tiču manjinskih prava

   Na redovnom zasedanju Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, održanom u Bosilegradu krajem prošle nedelje, članovi saveta bili su upoznati sa odlukama, koje je Nacionalni savet doneo, sa ciljem da unapredi kvalitet informisanja i obrazovanja na maternjem bugarskom jeziku.

   Članovi su jednoglasno usvojili predlog o pronalaženju donatora  i dodatnih sredstava za dalje štampanje lista  “Novo Bratstvo”.

   “Štedimo sredstva kako bi i naredne finansijske godine obezbedili štampanje “Novog Bratstva”, a imamo i sponzora iz Bugarske, koji će nam pomoći da se list štampa u većem broju zbog velike zainteresovanosti Bugara širom Srbije za naš list” – kaže za “Far” predsednik Nacionalnog saveta Bugara Vladimir Zaharijev.

   Takođe, članovi Saveta bili su upoznati i sa situacijom u Radio Bosilegradu. S obzirom da je dozvola za rad ovog medija istekla 18. avgusta, radio je prekinuo sa emitovanjem programa. Odmah posle toga, Nacionalni savet, opštinsko rukovodstvo u Bosilegradu i Centar za kulturu ”Bosilegrad”, u okviru koga radi Radio Bosilegrad, obavestii su REM, da sa istekom dozvole za rad i prekidanjem programa, nastaje problem informisanja manjine u Bosilegradu.

   REM je zakazao sastanak sa nadležnima iz Bosilegrada i obavestio ih da će pronaći rešenje za ovaj medij do objavljivanja konkursa za frekvencije, koju će koristiti Radio Bosilegrad. U međuvremenu, Nacionalni savet je doneo odluku o izgradnji novog informacionog centra. Nacionalni savet  i Centar za kulturu sklopili su ugovor o zakupu određenih prostorija  Centru za kulturu nakon čega će Nacionalni savet registrovati medij u sudu. Ideja je, po rečima Zaharijeva usvojena jednoglasno od strane svih članova Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine.

   “Sve odluke Nacionalni savet usvaja jednoglasno, što pokazuje da smo u potpunosti ujedinjeni po pitanjima koja se odnose na našu manjinu, uprkos tome što se u Nacionalnom savetu nalaze ljudi iz različitih političkih stranaka” – rekao je Zaharijev.

   Na sednici, Stefan Stojkov, zamenik predsednika Saveta je opširno upoznao prisutne sa prevođenjem i štampanjem udžbenika, koji će svakog trenutka biti uručeni učenicima, koji pohađaju u potpunosti nastavu na maternjem bugarskom jeziku.

   Na sednici je bilo reči i o imenu bosilegradske gimnazije, za koju je kolektiv škole predložio da nosi ime pokojnog profesora matematike Ljubena Stoeva. Međutim, Nacionalni savet je odbacio ovu ideju, uz obrazloženje da se organizuje opširnija javna debata po tom pitanju.

B. Ivanov

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar