Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Pirot organizovaće u petak 16. septembra tradicionalnu manifestaciju “Dan polja kukuruza” na svojoj poljoprivrednoj ekonomiji u Pirotu. Okupljanje gostiju je od 10:00 sati, a obilazak polja od 11:00 časova.

   Ove godine u demo-ogledu postavljeno je 36 različitih hibrida kukuruza grupe zrenja FAO od 300 do 700, a semenske kuće koje su zastupljene u ogledu su – Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut za kukuruz Zemun Polje, Agromarket, Galenika Fitofarmacijai i Agrosava. Danu polja će prisustvovati, sem poljoprivrednih proizvođača i predstavnici semenskih, hemijskih i osiguravajućih kuća, kao i predstavnici medija.

   Cilj postavljanja ogleda je prezentacija raznog sortimenta i ocena hibrida za ovo agroekološko područje imajući u vidu plastičnost, tolerantnost na bolesti i štetočine i naravno tolerantnost na stresne uslove (suša i visoke temperature koje su sve izraženije poslednjih godina) kako bi proizvođači na najlakši mogući način mogli da odaberu sorte za svoje parcele. Kao krajnji korisnik ogleda i pravilnog odabira hibrida je poljoprivredni proizvođač, koji postizanjem visokog prinosa kukuruza postaje konkurentniji na tržištu i dobija mogućnost povećanja obima proizvodnje.

   Stanje kukuruza na području pirotskog okruga u velikoj meri zavisi od primenjenih agrotehničkih mera, vremena setve, gustine sklopa i naravno od tipa zemljišta. Na terenu je situacija raznolika tako da imamo parcele gde je primenjena dobra agrotehnika, gde su poštovani rokovi setve i tu će prinosi biti na nivou prosečnih, ali isto tako imamo parcele na kojima će prinosi biti ispod prosečnih upravo iz već pomenutih razloga.

Mimica Kostić Đorđević, dipl. ing. agronomije

Foto: Petar Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar