Otvorena izložba tradicionalne narodne arhitekture u dimitrovgradskoj galeriji

   U okviru Dana еvropske baštine, u petak 16. septembra u galeriji “Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena je  izložba radova nastalih u letnjoj školi arhitekture “Poganovo 2015“ i “Gornji Krivodol 2016“, kao i postavka predmeta ruralne arhitekture Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša i teorije i istorije arhitekture Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije.

   U ime galerije srdačnu dobrodošlicu prisutnim gostima, najpre je poželeo Zoran Andonov, upravnik ove ustanove.

170

   Obraćajući se ljubiteljima tradicionalne arhitekture, Gordana Rančev, predsednik udruženja “Balkan arhitrav“ iz Dimitrovgrada je naglasila:

   „Kulturno nasleđe je sve ono što su nam ostavile generacije iza nas i kao takvo predstavlja korene iz kojih crpimo osećaj identiteta i pripadnosti, kako jednoj užoj nacionalnoj zajednici, tako i široj evopskoj zajednici“.

171

   Prodekan za nastavu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, profesor Goran Jovanović, izrazio je zadovoljstvo svim nastalim radovima prošle i ove godine u letnjoj školi, i poželeo da se tradicija organizovanja ovakvih manifestacija nastavi i sledeće godine.

172

   Prisutnima se obratio i Dimitar Kalojanov, profesor Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije, rekavši da je zahvaljujući letnjoj školi ostvarena saradnja između Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša i sofijskog univerziteta.

173

   Posetioci su mogli da pogledaju i kratak film, posvećen ovogodišnjoj letnjoj školi u Gornjem Krivodolu, čiji je autor Mario Radev, student arhitekture u Sofiji.

174

   Izložbu priređuje dimitrovgradsko udruženje “Balkan arhitrav”, koje pod pokroviteljstvom Inženjerske komore Srbije organizuje Letnju školu arhitekture. Postavka će biti otvorena do 20. septembra, posle Dimitrovgrada biće predstavljena od 1. do 10. oktobra u Nišu, a nakon toga i u Sofiji.

175

A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar