a
 

Sednica SO Dimitrovgrad: Uspostavljena saradnja između opština Dimitrovgrad i Asenovgrad

   Na današnjoj sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad usvojena je odluka o uspostavljanju saradnje između opštine Dimitrovgrad i opštine Asenovgrad – Republika Bugarska na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i sportskom planu u okviru spoljne politike Republike Srbije i poštovanja teritorijalnog jedinstva i pravnog porekta u Republici Srbiji, u skladu sa Ustavom i Zakonom.

237

   Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov u svom obraćanju je izjavio da ideja o pobratimljenju između dva grada postoji još od 2012. godine i da će buduća saradnja biti od velikog značaja, a posebno na polju transgranične saradnje na putu ka Evropskoj uniji, čiji je Bugarska član više godina.

238

   Odbornicima se obratio i predsednik Skupštine opštine Asenovgrad Svetozar Šumanov naglašavajući da će ovakva saradnja doprineti razvoju dva grada i pročitao pozdravno pismo predsednika opštine Asenovgrad Emila Karaivanova, u kome se naglašava da je ovo samo početak buduće plodotvorne saradnje

239

   Odluku o uspostavljanju saradnje dve opštine, nakon čega će uslediti potpisivanje Sporazuma o saradnji, u svom obraćanju podržali su odbornici Angel Josifov iz vladajuće koalicije i Milisav Nikolov iz opozicije.

240

   Odbornici su usvojili predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine za 2016. godinu. Novi rebalans budžeta kako je istakao zamenik predsednika opštine Zoran Đurov je uslovljen nastavkom izgradnje puta od sela Trnski Odorovci do Kusa Vrane, obeležavavnjem Dana opštine i transferom od strane Komesarijata za izbegla i raseljena lica Republike Srbije.

   Na sednici su takođe usvojene Odluke o prenosu prava korišćenja teretnog motornog vozila za sakupljanje smeća – autosmećar Javnom preduzeću „Komunalac, o ostvarivanju prava na roditeljski dodatak, kao i izmene Odluke o opštinskim nagradama i priznanjima i Pravilnika o njihovoj dodeli. Kako je predviđeno izmenama Odluke o opštinskim nagradama i priznanjima povodom praznika opštine Dimitrovgrad, novčana nagrada zamenjena je zlatnikom okruglog oblika, prečnika 3 cm, finoće 14k – 585, težine 16 grama. Na licu zlatnika je grb opštine Dimitrovgrad sa tekstom “Roždestvo Presvete Bogorodice” napisanim na srpskom i bugarskom jeziku i ugraviranom godinom za koju se zlatnik dodeljuje. U obrazloženju ove odluke je navedeno da je ovo primereniji način nagrađivanja, koji ima  trajnu vrednost.

241

   Usvojene su i Odluke o izradi izmena i dopuna prostornog plana opštine Dimitrovgrad,  o postavljanju radio baznih stanica mobilne telefonije i o načinu ostvarivanja prava na besplatan prevoz na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar