a
 

Festival sira i kačkavalja „Sirenjefest 2016“ u Pirotu

   U subotu, 15. oktobra biće održan „Sirenjefest 2016“ – prvi festival sira i kačkavalja u Pirotu. Celokupna postavka biće organizovana na trgu u centru grada, a u slučaju loših vremenskih uslova u holu Doma Vojske. Na ovoj manifestaciji učestvovaće 15 do 20 izlagača iz istočne i južne Srbije, među kojima i Mlekara “Stara Planina“ iz Dimitrovgrada.

149

   „Festival ima za cilj promociju pirotskog kačkavalja kao brenda sa zaštićenim geografskim poreklom imena, kao i promociju samog grada. Osim proizvođača sira i kačkavalja, učesnici manifestacije biće i par vinarija, a prisutni će moći da pogledaju i prezentaciju u spravljanju đubeka, belmuža, kao i grilovanje kozijeg sira“ – kaže za “Far“, Bratislav Zlatkov, predsednik Turističke organizacije Pirot.

150

   Festival će biti otvoren od 10:00 do 18:00 časova, a ulaz će biti slobodan. Manifestacija će naredne godine biti organizovana u junu mesecu u srednjevekovnoj tvrđavi “Kale“ i poprimiće međunarodni karakter.

 A. Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar