a

   Reka Nišava povezuje prve susede – Bugarsku i Srbiju. Svaka kap vode iz ove reke dodatno će osvežiti i osnažiti veliko prijateljstvo dva naroda, jedni drugima najbližih, istinske braće i sestara. Emociju planinara sa juga Srbije tokom pohoda na vrh Kom na Staroj planini, i izvor Nišave u njegovom podnožju, sve više shvataju i prihvataju planinari iz ostalih krajeva Srbije i iz Bugarske.

212

   Za Nišlije, uspon na vrh Kom je jedini uspon koji je uvertira za silazak u njegovo podnožje. Obično su planinski vrhovi ciljevi prema kojima se upućujemo, da bi svet gledali sa visine, fizičke, duhovne i intelektualne, sa ponosom. Ovoga puta je drugačije. Prelepi zapadni deo Stare planine, između Čiprovaca i Berkovice u Bugarskoj, dominatni vrhovi Kom, na koji se penjemo, i obližnja Srebrna glava, najistočnija tačka Srbije, koji posmatramo sa Koma, za sve prave planinare bili bi dovoljan razlog da se upute ka njima i budu ispunjeni kada se popnu na njih, odakle se može po lepom danu videti pola Balkanskog poluostrva. Štaviše, uz planinu Vitošu, iznad Sofije, i njen prvenac Černi vrh, upravo je Berkovska planina sa vrhom Kom bila drugo planinsko područje u kome je u Bugarskoj krajem 19.veka pokrenuto organizovano planinarstvo.

213

   Na Černi vrh vodio je Aleko Konstantinov, a na Kom je organizovano vodio Ivan Vazov, “patrijarh bugarske književnosti”. Uz svu lepotu i istorijski značaj vrha Kom, ovde odlazimo i zbog mesta na kome će u svakom trenutku uslediti novi početak, gde će “sve stati u kap vode”. Izvor reke Nišave. Ispod vrha Kom. Heraklitova dijalektika koju doživljavamo…

   Planinarsko-alpinistički klub “Mosor” iz Niša organizovao je jednu izuzetnu akciju u subotu i nedelju, 15. i 16.oktobra. Akcija je obilovala sadržajnošću i bila besprekorno izvedena.

214

   Prvog dana planinari iz Srbije i Bugarske obišli su najpre pećinu Magura, najdublju i najuređeniju u Bugarskoj. Naredno odredište je bio slobodarski Belogradčik i čuvena tvrđava.

215

216

   Magla koja je obavila stene oko Belogradčika tek je neznatno umanjila osećanje ponosa da se nalazimo na mestu koje je priroda gotovo nestvarno oblikovala, na mestu koje je kroz istoriju bilo simbol slobode, hrabrosti, žrtvovanja za bolju budućnost.

   Odlazak na Kom i izvor Nišave poznat je i po izvanrednom druženju sa domaćinima u Bugarskoj. Verovatno najveselija atmosfera u jednom planinarskom domu odigrava se u novoj hiži Kom, iznad Berkovice.  Ponekad sviraju trubači, drugi put se igra kolo, neki put se organizuje i maskenbal. Sada su bugarski i srpski planinari podigli prepunu hižu na noge izvođenjem bugarskih i srpskih tradicionalnih pesama. Potom, u nedelju, u pravom prazničnom raspoloženju, naši planinari uputuli su se ka vrhu Kom.

217
218

   Uspon je protekao bez ikakvih problema, a tokom akcije nije pala ni kap kiše, koje su se svi, doduše, pribojavali. Nešto preko dva časa hoda bilo je potrebno da se izađe na vrh Kom, gde se nalazi spomenik Ivanu Vazovu. Planinari su se usput popeli i na vrh Srednji Kom (1985 m), sa koga se takođe pruža lep pogled ka Srebrnoj glavi, Koprenu, Tri čuke, Midžoru, Berkovici i Montani. Sa vrha Kom pogledi su bili upućivani ka dolini, jugoistočno od njega. Tri potočića, tri izvorišna kraka Nišave, ili Ginske reke, kako je naziva lokalno stanovništvo, malo ispod te doline spajaju se u jedinstveni tok, čija će voda proticati kroz selo Ginci, kroz Godeč, Caribrod, Pirot, Belu Palanku, Niš. Planinari su se umili ovom vodom, napili se, zahvatili je i doneli u Niš. Oni koji su prvi put došli na izvor Nišave, pamtiće ove trenutke zauvek, a sigurno još koji put doći na ovo mesto. Jer, reka Nišava nam život znači!

219

220

M. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Bez komentara

Ostavi komentar