Porodiljska naknada ženama na selu

   Žene vlasnice poljoprivrednih gazdinstva na selu od naredne godine imaće pravo na porodiljsku naknadu, kao što imaju i druge porodilje, najavio je Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, socijalne i boračke politike. On objašnjava da će porodiljska naknada vlasnicama gazdinstava biti veliki iskorak i nešto što bi trebalo da promeni ne samo kvalitet života žena na selu, već i odnos prema njima.

   “Ovo je jasna poruka. Neka žena bude vlasnik gazdinstva i od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Među vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, ima 17 odsto žena” – rekao je Vulin.

   Istraživanje “Sekonsa” pokazalo je da su žene vlasnice tek jedne desetine seoskih domaćinstava, a da 84 odsto njih ne poseduje zemlju. Penzijsko i invalidsko osiguranje ne uplaćuje njih 93 odsto, a 17 odsto nema ni zdravstveno osiguranje. Razlog je najčešće taj što nemaju svoj novac. Isto istraživanje pokazalo je da čak 74 odsto seoskih žena ima status pomažućeg člana domaćinstva, što znači da su angažovane u porodičnom poslu, ali nisu plaćene za taj rad. U sezoni poljoprivrednih radova, 65 odsto žena radi duže od propisanog punog radno vremena, bez dana odmora.

   Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović ocenjuje  da bi porodiljska nadoknada vlasnicama poljoprivrednih gazdinstava doprinela drugačijem položaju žena na selu.

Izvor: Portal Agro Smart

Foto: Danijela Apostolov Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar