„Svatovske igre“ banatskih Bugara

   Očuvanju višejezičnosti i multikulturalnosti u Ivanovu, najmanjem mestu na teritoriji Pančeva, u kojem i danas žive Bugari Palćeni, posvećeno je tradicionalno obeležavanje međunarodnog Dana maternjeg jezika, 21. februara, kada se u ivanovačkom Domu kulture „Žarko Zrenjanin“ recituje i peva na više od deset jezika, među kojima su i palćenski, grčki, cincarski, jevrejski, romski i drugi.

   Ova ustanova, osnovana 1961. godine, svoj rad zasniva na kulturno-obrazovnoj i scensko-muzičkoj delatnosti. U Domu kulture postoji biblioteka, u kojoj se neretko priređuju dobro posećene književne večeri, a tu se održavaju i zabavni programi i različite predstave za decu i odrasle, kao i koncerti folklornih ansambala.

   U Ivanovu, mestu od jedva 900 stanovnika, ima čak tri folklorna ansambla: duže od jedne decenije rade MKUD „Bonaz Šandor“, u kome su posebno aktivne žene vezilje, koje pevaju i u horu i redovno priređuju druženje uz čajanke, KUD banatskih Bugara Palćena „Ivanovo 1868“ i u skorije vreme, tačnije 2011. godine, osnovano Udruženje banatskih Bugara „Ivanovo – Banat“. Folklorna grupa tog Udruženja je trenutno najaktivnija i osvaja priznanja na različitim festivalima, a najupečatljivija koreografija s kojom se predstavlja su svakako „Palćenske svatovske igre“.

   Augustin Kalapiš, jedan od osnivača Udruženja kaže da su na samom početku okupili 24 dece.

    – To su bila deca od pet do 11 godina i učili smo ih da igraju palćenske dečije igre, a posebno smo želeli da nauče svatovske igre i sećam se da su uspeli da ih savladaju do svog prvog nastupa koji je usledio u martu 2012, za svega nekoliko meseci od osnivanja, kaže Kalapiš.

   Osnovni cilj udruženje građana „Ivanovo-Banat“ koje okuplja decu i mlade iz tog mesta je negovanje i očuvanje folklorne tradicije i kulture Palćena. Posebna želja Ivanovčana i danas je da sačuvaju svatovske igre banatskih Bugara, koje se u poslednjih sto godina igraju samo još u Ivanovu i nigde više na svetu. Specifična je i nošnja, plišana je, a preovlađuju boje trula višnja, zlatno žuta i tamno zelena.

   Ivanovo je od 2004. godine zbratimljeno sa opštinom Staro Bešenovo u Rumuniji, odakle su prve ivanovačke, palćenske porodice došle u ovaj deo Banata. Od tada se svake godine razmenjuju posete – jedne godine Ivanovčani idu u Rumuniju, a naredne Palćeni iz Rumunije dolaze u Ivanovo. Na taj način se neguje i folklorna tradicija, a i svatovske igre čuvaju od zaborava.

Izvor: Komšijske novosti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar