Rekonstrukcija crkve „Sveta Bogorodica“ u selu Gornja Nevlja

   U dimitrovgradskom selu Gornja Nevlja u rejonu Burela pri kraju je kompletna rekonstrukcija crkve “Sveta Bogorodica“. Opštinski većnik za komunalnu delatnost i putnu infrastukturu Žan Conević, kaže za “Far“ da je za renoviranje crkve iz budžeta opštine Dimitrovgrad, u okviru programa za pomoć verskim zajednicama, izdvojeno 340.000 dinara. Tako će ovom malom hramu ponovo biti vraćen prvobitan izgled koji će duhovno okupljati ljude poreklom iz ovog kraja. 

310

   „Inicijativu za rekonstrukciju crkve pokrenula je grupa meštana prikupljanjem dobrovoljnih priloga. Urađena je kamena fasada i postavljen nov krov, a predstoje i limarski radovi“ – ističe Conević i dodaje da je u planu da se sanira i put od mesta “Zarine vodenice“ do Gornje Nevlje koji je u lošem stanju. 

311

   Crkva “Sveta Bogorodica“ je sagrađena oko 1933. godine, međutim, početkom pedesetih godina XX veka zbog tadašnjih političkih prilika hram je zapušten.

   Conević kaže da su pri kraju radovi na sanaciji „Mađarnice“, a izgrađena je i nova kapela na seoskom groblju u Željuši. U toku su i zemljani radovi na postavljanju kablova radi osvetljenja crkve “Vaznesenje Gospodnje“ u selu Smilovci.

 A. Todorov

Foto: Ž. Conević

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar