Novinarka Sanja Kljajić iz Novog Sada dobitnica nagrade “Dušan Bogavac”

   Novinarska nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” uručena je u Beogradu novinarki iz Novog Sada Sanji Kljajić. Jedan od članova žirija i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da je ovogodišnja dobitnica nagrade pokazala da u situacijama kada je na ispitu “moralna odgovornost i prema sebi i prema društvu”, treba postupati hrabro, ali i etički.

   “Sanja je ohrabrenje, ali i opomena svima nama da smo negde pogrešili”, rekao je Obradović.

   Članica žirija Danica Vučenić poručila je novinarima da budu istrajni, uporni i da se “bave novinarstvom, a ne propagandom”.

   Ćerka Dušana Bogavca Milena Njamcu rekla je da bi volela da nagrada posvećena njenom ocu ne bude nagrada za etiku i hrabrost, već samo nagrada Dušan Bogavac.

   Žiri koji je jednoglasno odlučio o nagradi, naveo je da je Kljajić novinarskim radom na RTV i otkazom zbog cenzure u tom javnom servisu poslala snažnu poruku koleginicama i kolegama, “kao i vlastodršcima koji ne biraju sredstva kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji”.

   Dobitnica nagrade Sanja Kljajić rekla je da joj je izuzetna čast da bude na spisku nagrađenih, a da novinarska hrabrost “nije epitet, već preduslov za rad”. Ona je navela da će se i dalje boriti za Radio televiziju Vojvodine i njenu odgovornost prema istini i javnom interesu.

   Sanji Kljajić nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik, karikaturista Dušan Petričić, koji joj je poželeo “još mnogo otkaza i otpuštanja”.

   U užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” ove godine bili su novinarski tim “Insajdera”, redakcija “Njuzneta” i Centar za istraživačko novinarstvo.

Izvor: Beta/UNS

Foto: Nenad Đorđević/Fonet

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar