a
 

Strip: Leskovac – Sofija preko Vekovnika

   U petak, 28. oktobra u Leskovcu će zvanično biti promovisan najnoviji strip-album serijala Vekovnici. Ovaj, osmi po redu album nosi naziv “Kainov soj” i plod je dugogodišnje saradnje scenariste Marka Stojanovića i trinaest najpoznatijih bugarskih strip crtača. Saradnja koja je započela pre nekoliko godina na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu, svoju kulminaciju doživela je stripskim bratimljenjem Leskovca i Sofije, prvim te vrste u Evropi, a sledeći logičan korak je bila i zajednička saradnja na nekom albumu.

324

   Bugarski autori Petar Stanimirov, Evgeni Jordanov, Rumen Čaušev, Aleksandar Vačkov, Ivan Berov, Penko Galev, Daniel Atanasov, Veselin Čakarev, Ivan Koritarev i Miroslav Petrov, Todor Iliev i Todor Hristov sa zadovoljstvom su prihvatili ovu ideju i dali svoj doprinos nastavku ove epske edicije.

325

   Osim promocije albuma, u Leskovcu će u petak 28. oktobra biti otvorena i izložba strip-tabli pod nazivom “Leskovac – Sofija, preko Vekovnika”, kojoj će, osim samih autora, prisustvovati gradonačelnik Leskovca i predstavnici Generalnog konzulata Republike Bugarske iz Niša.

326

   Vekovnici“ je avanturistički strip serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vodenjaci, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Miloša Obilića, Vuka Brankovića, Stevana Sinđelića, te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, doktor Faust, D’Artanjan, Frankenštajn, Hajduk Stanko i mnogi drugi. Serijal je počeo svoj život na stranama Politikinog Zabavnika 2007. godine, i nastavio ga u albumima „System Comics-a“ i “Darkwooda” sa osam do sada objavljenih izdanja. Sve albume „Vekovnika“ napisao je i uredio Marko Stojanović. Na serijalu je sarađivalo preko osamdeset strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. Može se mirne duše reći da je na izradi stripova do sada radila balkanska strip-elita.

M. Milanov

Napisao/la

Rođen je 1978. godine u Dimitrovgradu, u Željuši, gde je odrastao i završio osnovnu i srednju školu. Od 1997. godine živi u Nišu, gde završava Filozofski fakultet, Departman za Anglistiku. Radi kao profesor engleskog jezika. Pesme i priče objavljivao je u nekoliko književnih časopisa i zbirki poezije i pričа. Veliki je ljubitelj stripa, a tekstove o stripu pisao je za časopise kao što su Stripoteka, Gradina, Strip-Pressing, Pressing, Pressek, kao i za nekoliko specijalizovanih internet portala. Učestvovao je u organizaciji strip-festivala Nifest i jedan je od organizatora festivala Striporama, koji se održava u okviru Nisville jazz festivala. Za svoj strip-scenario “Pismo” dobio je nagradu za najbolji scenario na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015.godine. Novinarstvom se iz hobija bavi od 2002. godine, najpre kao voditelj na Studiju 2 Radio Niša, a zatim nekoliko godina radi kao novinar i zamenik glavnog urednika studentskog časopisa Pressek. Od 2009. godine pokreće svoj blog „Paradoksija“ i svoju ljubav prema pisanju usmerava na internet-novinarstvo. Iskustvo novinara i blogera iskoristio je da 2012. godine pokrene blog i fejsbuk grupu „Virtuelni muzej Caribrod“. Ova grupa nekoliko godina unazad okuplja sve one koji Caribrod nose u srcu, bez obzira da li u njemu žive ili ne, sve one koji se interesuju za istoriju i kulturu grada, za njegove namenitosti i znamenite ličnosti, za njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost. Upravo zahvaljujući „Virtuelnom muzeju Caribrod“ došlo se do ideje o pokretanju i izradi digitalne arhive “Caribrodska periodična štampa”.

Bez komentara

Ostavi komentar