Strip: Leskovac – Sofija preko Vekovnika

   U petak, 28. oktobra u Leskovcu će zvanično biti promovisan najnoviji strip-album serijala Vekovnici. Ovaj, osmi po redu album nosi naziv “Kainov soj” i plod je dugogodišnje saradnje scenariste Marka Stojanovića i trinaest najpoznatijih bugarskih strip crtača. Saradnja koja je započela pre nekoliko godina na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu, svoju kulminaciju doživela je stripskim bratimljenjem Leskovca i Sofije, prvim te vrste u Evropi, a sledeći logičan korak je bila i zajednička saradnja na nekom albumu.

324

   Bugarski autori Petar Stanimirov, Evgeni Jordanov, Rumen Čaušev, Aleksandar Vačkov, Ivan Berov, Penko Galev, Daniel Atanasov, Veselin Čakarev, Ivan Koritarev i Miroslav Petrov, Todor Iliev i Todor Hristov sa zadovoljstvom su prihvatili ovu ideju i dali svoj doprinos nastavku ove epske edicije.

325

   Osim promocije albuma, u Leskovcu će u petak 28. oktobra biti otvorena i izložba strip-tabli pod nazivom “Leskovac – Sofija, preko Vekovnika”, kojoj će, osim samih autora, prisustvovati gradonačelnik Leskovca i predstavnici Generalnog konzulata Republike Bugarske iz Niša.

326

   Vekovnici“ je avanturistički strip serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vodenjaci, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Miloša Obilića, Vuka Brankovića, Stevana Sinđelića, te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, doktor Faust, D’Artanjan, Frankenštajn, Hajduk Stanko i mnogi drugi. Serijal je počeo svoj život na stranama Politikinog Zabavnika 2007. godine, i nastavio ga u albumima „System Comics-a“ i “Darkwooda” sa osam do sada objavljenih izdanja. Sve albume „Vekovnika“ napisao je i uredio Marko Stojanović. Na serijalu je sarađivalo preko osamdeset strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. Može se mirne duše reći da je na izradi stripova do sada radila balkanska strip-elita.

M. Milanov

Napisao/la

Роден е през 1978 година в Димитровград, Желюша, където пракарва детството си и свършва основно и средно училище. От 1997 година живее в Ниш, където свършва Английска филология във Философския факултет. Работи като преподавател по английски език. Стихотворения и разкази побликува в няколко литературни списания, стихосбирки и сборници на разкази. Голям е почитател на комикса, а статии за комикси пише в списанията Стрипотека, Градина, Strip-Pressing, Pressing, Pressek, както и в няколко специализирани интернет портала. Участва в организирането на фестивала на комикса Нифест, и един е от организаторите на фестивала Стрипорама, който се провежда в рамките на Nisville jazz фестивала. Получава награда за най-добър сценарий на Международния салон за комикси в Белград през 2015 година за комикса „Писмо”. Занимава се със журналистика като хоби от 2002 година, най-напред като водещ в Студио 2 на Радио Ниш, а след това работи като журналист и заместник на главен редактор в студентското списание Pressek. От 2009 година започва с редактиране на своя блог „Парадоксия”, и любовта си към журналистиката пренасочва към интернет пространството. Опитът на журналист и блогер ползва за основаване на блогът и групата във Фейсбук „Виртуален музей Цариброд” през 2012 година. Вече няколко години тази група събира всичките тези, коити Цариброд носят в сърцето си, без оглед на това дали живеят там или не; всичките, които се интересуват за историята и ултурата на града, за забележителностите му и известните личности, за неговото минало, настояще и бъдеще. Благодарение на „Виртуалния музей Цариброд” роди се идеята за раздвижването и изработка на дигитален архив „Царибродски периодичен печат”.

Bez komentara

Ostavi komentar