a
 

Poribljena jezera „Savat 1“ i „Savat 2“

   Nakon decenijske pauze danas su poribljena jezera „Savat 1“ i “Savat 2”, čime se krenulo u revitalizaciju ovih veštaških akumulacija u rejonu Zabrđa, koje godinama unazad predstavljaju raj za ribolovce iz Dimitrovgrada i drugih krajeva. Akcija je realizovana uz pomoć opštine Dimitrovgrad, koja je obezbedila sredstva za kupovinu i transport ribe. U oba jezera bačena je jedna tona šarana i amura, a planirano je da se u najskorije vreme jezera poribe sa istom količinom ribe.

61

   62

   Udruženje rekreativnih ribolovaca „Nišava“ je uz pomoć lokalne samouprave organizovalo ribočuvarsku službu, u cilju očuvanja ribljeg fonda i jezera, koja predstavljaju jedan od ribolovačkih i turističkih potencijala opštine.

63

   64

   Za ovu namenu i poribljavanje jezera uloženo je oko milion i 200 hiljada dinara. Ove akumulacije poznatije kao „Smilovska jezera“ danas su obišli predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov i pomoćnik predsednika Dragan Mančev.

65

P. Videnov

Foto: Todor Antov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar