Misija OEBS-a u Srbiji: Regionalna procena pretnji od teškog i organizovanog kriminala

   Misija OEBS-a u Srbiji organizuje danas u Beogradu međunarodnu konferenciju povodom predstavljanja dokumenta Regionalna procena pretnji od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), koju su zajedno sačinila Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

   Oko 100 predstavnika ova tri ministarstva, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima iz oblasti reforme policije, prisustvovaće predstavljanju strateškog pregleda pretnji i rizika od trgovine narkoticima, iregularnih migracija i trgovine ljudima, visokotehnološkog kriminala i drugih oblika organizovanog i teškog kriminala koji su pretnja po bezbednost u ovom delu Zapadnog Balkana.

   „Saradnja ova tri ministra i ministarstava unutrašnjih poslova na izradi zajedničkog dokumenta Regionalna procena pretnji od teškog i organizovanog kriminala  veoma je važan znak konkretnog i doslednog zalaganja,” izjavio je ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

260

   ,,Zajednički rad na detaljnoj analizi i planiranju koordiniranih operativnih odgovora na glavne kriminalne pretnje najbolji je način da se efikasno odgovori na zajedničke pretnje koje su po prirodi transnacionalne i koje se prepliću, ” dodao je Oricio. ,,OEBS je spreman da nastavi da podržava takve ključne napore u ovom važnom izazovu.  Današnji sastanak u Beogradu upriličen je takođe i zahvaljujući  učešću i smernicama ministra unutrašnjih poslova Srbije, Nebojše Stefanovića, koje čine osnovni korak i mogući početak nove zajedničke saradnje u regionu.“

   SOCTA je publikacija koje je proistekla iz trogodišnjeg projekta Jačanje kapaciteta za stratešku analizu i stratešku procenu u Upravama kriminalističke policije Ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, koji je finansirala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovela Misija OEBS-a u Srbiji. Ovaj projekat je takođe deo šireg švajcarskog programa podrške policijskoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

261

   Regionalna SOCTA je sačinjena po metodologiji Evropola i uz podršku njihovih stručnjaka. Starteški pregled koji pruža može da posluži za produbljivanje operativne policijske saradnje ne samo između ove tri zemlje, već i u širem regionu. Ova analiza omogućava bolje raspoređivanje resursa i zajedničko delovanje u borbi protiv transnacionanog organizovanog kriminala.

Izvor: Misija OEBS-a u Srbiji

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar